Balkan jedan od glavnih za puteva droge

BEČ, 25. februara 2010. (Beta) - Veći deo kokaina koji je tokom 2008. godine stizao u Evropu iz Kolumbije i Ekvadora krijumčaren je brodovima preko Hrvatske, Holandije i Crne Gore, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika (INCB).

U izveštaju tog tela UN za 2009. godinu, koji je objavljen na sajtu (www.incb.org) i obuhvata i 2008. godinu, navodi se da povećan broj pošiljki kokaina iz Južne Amerike prema zemljama u istočnoj Evropi pokazuje da je došlo do novog razvoja u trgovini drogom. "Kokain se često krijumčario u Zapadnu Evropu preko balkanske rute, koja se inače tradicionalno koristila za trgovinu opijatima", navodi se u izveštaju INCB.

U izveštaju se, pored ostalog, pohvaljuju napori Srbije, Kolumbije, Paname i Rumunije koji su za poslednjih pet godina preduzele vlasti tih država u cilju kontrole korišćenja opijata u medicinske svrhe. Ističe se, međutim, da su Albanija, Srbija i Bugarska glavne države u istočnoj Evropi gde se uzgaja kanabis.Kanabis iz Albanije se krijumčari preko zemalja bivše Jugoslavije.

Jedna ruta tog lanca trgovine, kako se navodi, ide od Makedonije preko Bugarske prema Turskoj, dok drugi put vodi preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije dalje prema zapadnoj Evropi. Srbija zajedno sa Crnom Gorom, BiH i Bugarskom, postaje država u kojoj se sve više proizvodi amfetamin, ističe se u izveštaju INCB.

dž/tbv

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.