Centar "Sava" 30 godina

Mesto gde su se sklapali bitni dogovori, upoznavali budući parovi, govorili državnici, slušala muzika, gledali filmovi

Modernistička građevina na pravom mestu, Novom Beogradu, kongresni i kulturni centar Beograda i Balkana - Centar "Sava"proslavio je 30. rođendan.

Malo je institucija sličnog karaktera koje u Srbiji traju. Usponi i padovi, smene raznih političkih garnitura, i dogurali su do tridesetog rođendana, koji je obeležen prijemom u Centru "Sava" i dobijanjem sertifikata ISO 2001.

Rođendanska žurka, kao i svaka druga. Vruć maj u Beogradu, pijuckaju se razna pića, peva Bebi Dol, svira se lagani džez… Mnogo zvanica iz sveta politike i kulture, gledaju se fotografije Milutina Rajkovića, na kojim je ovekovečena istorija Centra "Sava"... Tu su i fotografije najboljih radova Stojana Maksimovića, arhitekte i projektranta Centra.

Jasna Dimitrijević, direktorka Centra "Sava", najavljuje da će s aktivnostima ovog zdanja biti upoznata i međunaronda javnost, na izložbi od 28. maja u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Kaže i da je 30 godina "i malo i mnogo" i podseća da je kroz holove Centra do danas prošlo oko 12 miliona posetilaca i pored deset sušnih godina - od 1990 do 2000.godine.

“Sertifakt ISO 2001. samo će doprineti još profesionalnijoj organizaciji, kulturnoj produkciji u skladu sa savremenim evropskim standardima i pozicioniranju Beograda kao kongresnog grada”, rekla je Dimitirijević.

U Centru "Sava" nastupao je veliki broj svetski priznatih umetnika-solista, pozorišnih i baletskih grupa, orkestara kao i horova i nacionalih ansambala.

Beogradska publika još pamti nastup tenora Hozea Karerasa, Plasida Dominga, violiniste Mstislava Rostropoviča, pijaniste Vladimira Aškenazija, trubača Majlsa Dejvisa, rokera Lu Rida, B. B Kinga, bendova “The Blues Brothers” “Madredeuš”,” Simple Minds” …

Objekat je izgrađen u rekordno kratkom roku, za manje od godinu dana, za potrebe održavanja Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji. Otvoren je 1977. godine i od tada je ugostio najpoznatija imena iz sveta umetnosti i državnike, kao što su Indira i Radživ Gandi, Fransoa Miteran, Helmut Kol, Josip Broz Tito, Ulof Palme, Zoran Đinđić...

Centar "Sava" je i dalje neizbežno mesto kad su u pitanju bitna dešava u Beogradu.

Zamenica gradonačelnika Beograda, Radmila Hrustanović, smatra da je Centar "Sava"jedna od znamenitosti Beograda. “Kad bi se otvorila Arhiva Centra, mogli bismo da čitamo ne samo o istoriji Centra, već i istoriju jedne države, njenih uspona i padova, kretanja”, kaže Hrustanović.

Šta na kraju zaželeti slavljeniku osim da bude još bolji i traje i traje...

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još