Obeležen Dan nezavisnosti Indonezije

Pozdravljajući brojne zvanice na svečanosti u beogradskom hotelu "Hajat", ambasador Indonezije je rekao da odnosi između dva naroda napreduju nepokolebljivo podstaknuti edukacionim i kulturno- omladinskim razmenama.

- Indonezija i Srbija imaju ne samo zajedničku prošlost već i zajedničku budućnosti utemeljenu na principima međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ohrabren sam neprekidnom posvešćenošću obe zemlje da prošire i unaprede saradnju u raznim oblastima - rekao je Kandu.

On je dodao da je nezavisnost Indonezije rezultat dugotrajne borbe i žrtvovanja.

- Duhovi naših predaka i dalje žive u srcima svih Indonežana. Njihova služba našoj zemlji i žrtva nisu izbledeli, već i dalje daju svetlost našoj naciji. Indonezija nije bila imuna na poteškoće i izazove prošlosti i trenutne globalne situacija. Uprkos pomenutim poteškoćama i izazovima, Indonezija i dalje napreduje. Predsednik Đoko Vidodo je podelio svoju viziju jednokosti sa svim Indonežanima da zajedno napreduju i ostvare uspeh.

Prema rečima ambasadora Indonezije, u spoljnim odnosima Indonezija koristi diplomatiju kao deo njene borbe za pravdu, bezbednosti, mir i blagostanje u regiji i u svetu.

- U cilju unapređenja svog doprinosa održavanju mira i bezbednosti, Indonezija se kandidovala za nestalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za period od 2019. do 2020. godine, čiji će se izbor održati u Njujorku u junu 2018. godine. S tim u vezi, očekujemo vašu podršku - rekao je ambasador Indonezije.

On je dodao da je za vreme proslave 72. godišnice Dana nezavisnoti Indonezije ambasada ove zemlje u Beogradu organizovala lutriju kako bi se prikupio novac za Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Šekspirovoj ulici u Beogradu, i zahvalio svim sponzorima na donaciji koja je otišla u ruke Centra.

Prijemu povodom 72. godišnjice Dana nezavisnosti Republike Indonezije prisustvovao je patrijarh srpski Irinej, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predstavnici verskih zajednica, vojske, diplomatskog kora i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još