Nema dogovora na tržištu tečnog naftnog gasa

BEOGRAD, 26. februara 2010. (Beta) - Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je u petak da na tržištu tečnog naftnog gasa ne postoji dogovor o ceni između konkurenata, ali da je uvrđeno da se cene usklađuju sa cenama koje utvrdi Naftna industrija Srbije - tečni naftni gas (NIS TNG).

"Na osnovu razgovora sa velikim brojem učesnika na tržištu, kao i sa predstavnicima relevantnih institucija i do sada prikupljene dokumentacije Komisija nije mogla da utvrdi postojanje dogovora o ceni. Međutim, u toku postupka je uočeno da postoji paralelno ponašanje učesnika na tržištu, kada je reč o maloprodajnoj ceni TNG-a, odnosno da se cene, u većini slučajeva, usklađuju sa cenom koju utvrdi NIS TNG", navodi se u izveštaju Komisije.

U saopštenju se dodaje da cena TNG-a treba da se utvrđuje slobodno, odnosno, po tržišnim principima. Dodaje se da je utvđeno da se maloprodajna cena određuje tako što se usklađuje sa cenom NIS TNG-a, ili, u određenim slučajevima, sa cenom konkurenta u neposrednom okruženju.

"Ovakva pojava predstavlja institut 'paralelnog ponašanja' koji ugrožava razvoj konkurencije na tržištu, ali nije sama po sebi zabranjena, osim u slučaju da je rezultat dogovora", dodaje se u izveštaju. Komisija je preporučila učesnicima na tržištu da bi trebalo da izmene ponašanje u cilju izbegavanja prećutnih dogovora kojima se utvrđuju kupovne ili prodajne cene, a koje Zakon definiše kao zabranjene i ništave.

Pogledajte još