Svetska banka nalazi da je njen šef prekršio pravila

VAŠINGTON, 15. maja 2007. (Beta-Rojters) - Panel Svetske banke utvrdio je danas da je predsenik banke Pol Volfovic (Paul Wolfowitz) prekršio više propisa tokom svog rada na unapređenju i velikodušnom povećanju plate svoje družbenice Šahe Rize. Reč je o sukobu interesa, zaključio je panel.

Volfovic je odbacio izveštaj panela, a SAD nisu pokazale nikakav znak da će popustiti u svojoj čvrstoj podršci bivšem američkom zameniku državnog sekretara za odbranu. Vašington kaže da u nalazima panela nema osnova da Volfovic bude otpušten.

Sam Volfovic kaže da je nalaz "neujednačen i nepotpun" i da je panel prenebregao izjave i dokumente koji ga podržavaju.

Zvaničnici Svetske banke, koji su uključeni u mesec dana dugu buru, kažu da će se pojačati diplomatsko manevrisanje iza scene, sad kada je rešenje Volfoviceve budućnosti bliže konačnom rešenju.

Ključne zemlje članice banke će učiniti nov napor da razreše svoje razlike, a Volfovic i dalje ima izglede da se spase u zavisnosti od toga da li ima jasan plan kojim bi povratio kredibilitet, kaže jedan član odbora banke.

U međuvremenu, 37 direktora zemalja iz prve linije operacija Svetske banke kažu u pismu upravnom odboru i Volfovicu da je kriza rukovođenja nanela štetu ugledu banke i njenom radu u borbi protiv siromaštva.

Ne očekuje se da će odbor doneti konačnu odluku pre srede, a i dalje je nejasno da li će članovi biti prinuđeni da glasaju ili odluče konsenzusom.

Volfovic je bio kontroverzni izbor predsednika SAD Džordža Buša za mesto šefa institucije čiji je osnovni zadatak borba protiv siromaštva u svetu, zbog njegovog neokonzervativizma i istaknute uloge arhitekte iračkog rata.

Pogledajte još