U Beogradu na Evroviziji 2008. i do 7.000 stranaca

BEOGRAD, 16. maja 2007. (Beta) - Kada bude domaćin Evrovizije 2008, Beograd bi moglo da poseti od pet do sedam hiljada stranaca za sedam dana, ocenili su danas predstavnici Turističke organizacije Beograda (TOB).

Stručni saradnik TOB-a Vesna Nađ kazala je agenciji Beta da se još ne može utvrditi koliki bi se prihod ostvario od te zabavno-turističke posete, jer je sistem uspostavljanja "satelitskih računa", koji bi pratio kretanje stranih prihoda, još u fazi uhodavanja.

Nađ je navela da je poseta stranih turista, kao i domaćih Beogradu u prva tri meseca ove godine dostigla "impozantne" razmere i da je od januara do marta u Beogradu, kao i u celoj Srbiji boravilo za 19 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine.

Prema njenim rečima, veliki i siguran izvor prihoda za budžet grada su mladi koji iz regiona dolaze na popularne muzičke događaje u Beogradu i Srbiji, kao i stariji turisti koji plove na "kruzerima", sa kratkim odmorom u Luci Beograd.

Nađ je navela da se ove godine očekuje 600 "vezova" velikih "kruzera", koji će se usidriti u Luku Beograd i dodala da je prihod koji oni daju dovoljno značajan.

"Svake godine broj vezova poveća se za sto u odnosu na godinu pre", kazala je stručni saradnik TOB-a, i ocenila da sa širokom ponudom za trošenje i bankomatima, stranci sada sve više troše prilikom razgledanja grada, iako su ograničeni svojim paket aranžmanom.

"Osim autobusa koje plaćaju za razgledanje grada i turističkih vodiča, tu su i troškovi boravišne takse od 100 dinara po osobi, što nije zanemarljivo kada se pogleda broj stranih turista koji prolaze kroz grad", ocenila je ona.

Nađ je kazala da stranci dosta troše i na lokalne izlete u Kovačicu i Sremske Karlovce, dok za razliku od njih mlađa populacija koja dolazi na muzičke događaje, kao što su novosadski Egzit i Sabor trubača u Guči, svakako spajaju posetu Srbiji u višednevni odmor i zabavu.

Prema rečima stručnog saradnika TOB-a, nakon posete stranaca "ozbiljnije dobi" u predsezoni, sezona je rezervisana za mlade.

Nađ je navela da je Beograd prošle godine posetilo pola miliona turista, što je značajno u poređenju sa na primer 2000. godinom, kada su, kako je rekla, "turisti na prste mogli da se izbroje".

Pogledajte još