Uoči Dejvis kupa

Odbrojavanje do prvog meča Dejvis kupa u 2010. je uveliko počelo, a rivali koji će snage odmeriti u Beogradu su Srbija i Amerika. Oba tima su kompletirana i u Beogradskoj areni uigravaju poslednje kombinacije pred duel. Iako će ekipe na terenu biti ljuti rivali, uvod u meč bila je prijateljska akcija, organizovana u Delta sitiju, u cilju promocije tenisa, ali i zbližavanja Srbije i Amerike na sportskom planu.

Teniski savez Srbije i ambasada Amerike organizovali su za sve navijače i posetioce Delta sitija neobičan teniski meč, na improvizovanom terenu u holu pomenutog centra. Pored promocije prijateljstva dve zemlje, najveći teniski asovi pokušali su da neke čari ovog sporta prenesu i na najmlađe, decu koja su za ovu priliku određena da odigraju po nekoliko poena međusobno, ali i sa reprezentativcima Srbije i Amerike.

Zanimljivo je što su svi odigrani mečevi bili u dublu, a ekipe su činili mešoviti parovi, sa po jednim detetom iz naše zemlje i po jednim malim Amerikancem.

Posle sjajne zabave, kako za decu, tako i za profesionalne igrače, rezultat je bio u drugom planu, a glavni cilj svakog deteta bio je da dobije autogram svakog od igrača koji su bili prisutni.

Američki tim se u Delta sitiju pojavio u kompletnom sastavu, dok je iz naše ekipe izostao Janko Tipsarević, iz nepoznatih razloga.

Na konferenciji koja je upriličena pre ove zabave gosti su se po prvi put obratili medijima i javnosti u Srbiji, istakavši da je naš tim apsolutni favorit u duelu koji će se igrati od 5. do 7. marta. Iako u timu imaju Boba i Majka Brajana, snaga naših individualaca je daleko ispred njihovih kvaliteta, istakli su gosti iz SAD.

Selektor gostiju Patrik Mekinro izjavio je da je drugi igrač sveta Novak Đoković preveliki zalogaj za njegove igrače:
- Mislim da smo mi ipak autsajderi. Igranje protiv Novaka je za nas veliki izazov, a nameće nam se i pritisak da moramo da pobedimo. Iako je Srbija favorit, na terenu je svašta moguće, ali ne bih davao prognoze da li bi do trijumfa mogli da dođemo već drugog ili trećeg dana.

O prednosti domaćeg terena u korist našeg tima Mekinro dodaje:
- Očekujemo bučno navijanje publike, ali nadam se da neće smetati, pošto je to deo Dejvis kupa. Mislim da su moji igrači dovoljno mentalno spremni da se izbore sa beogradskom publikom. Takođe, nadam se da će čitav ambijent ipak biti fer.

Pored braće Brajan, u američkom timu su još Džon Izner (20. na ATP-u) i Sem Kveri (22. Na ATP-u), za koje američki selektor kaže da u poslednjih šest meseci igraju u odličlnoj formi. Gosti su imali priliku da odrade nekoliko treninga u Areni i za podlogu koja je postavljena (šljaka) imaju samo reči hvale.

Izneru će ovo biti prvi meč u takmičenju Dejvis kupa, zbog čega kaže da je mnoge svoje ciljeve sada i ostvario:
- Želeo sam da uđem među 20 najboljih igrača na ATP-u i da zaigram za reprezentaciju. Sada mi se sve to ostvarilo i jako sam srećan. U budućnosti očekujem samo još veći napredak.

Njegov saigrač Sem Kveri će po drugi put zaigrati u nacionalnom dresu:
- Bob i Majk su naše vođe. Daćemo sve od sebe na terenu, pa kako bude.

Bob Brajan je po dolasku u Beograd rekao kako će veliki izazov biti novi duel sa Zimonjićem, dok je Majkl pohvalio Tipsarevića kao odličnog dubl igrača. Beogradsku arenu su označili kao najbolje mesto gde su do sada igrali sa reprezentacijom.

Gosti su, pored posete Delta sitiju, lepo dočekani i na večeri na Kalemgdanskoj terasi, istakavši kako su odlično primljeni gde god su se pojavili.

Tekst: Katarina Stojković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još