Panahi pripremao film o demonstracijama opozicije

TEHERAN, 3. marta 2010. (Beta-AFP) - Poznati iranski reditelj Džafar Panahi uhapšen je u Teheranu zato što je navodno pripremao film o prošlogodišnjim demonstracijama opozicije nakon predsedničkih izbora, što je ocenjeno kao "neprijateljsko delovanje", objavljuju u sredu dva iranska internet sajta.

"Panahi je sa ekipom u svom domu pripremao film o postizbornim incidentima, za koji nije dobio odobrenje", piše na iranskom opozicionom sajtu Rehesab koji se poziva na izjave "zvaničnika iz ministarstva za obaveštajne službe".

Iranski reditelj, koji je dobitnik više međunarodnih priznanja, pripremao je "sa svojim pomoćnicima neprijateljski film, ali je, zahvaljujući oprezu obaveštajnih službi, taj pokušaj otkriven i oni su uhapšeni", piše na iranskom konzervativnom sajtu Tabnak. Prema tom sajtu, Panahi je planirao da "taj film prikaže u inostranstvu".

Panahi je uhapšen u ponedeljak uveče u svojoj kući u Teheranu zajedno sa ženom, kćerkom i još 15-ak gostiju, rekao je rediteljev sin Panah Panahi.

Pogledajte još