Program nastupa: Elisa Tomelini specijalna gošća “Franc List Festa”

Specijalna gošća festivala je italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini. Kao pijanističko čudo od deteta, Elisa je bila je hvaljena od istaknutih muzičara, pobeđivala na međunarodnim takmičenjima i odvek bila atipična muzičarka, opirući se dogmama i akademskom kontekstu. U određenom trenutku svog umetničkog puta napustila je militantni koncertantizam kako bi se tokom višegodišnjeg studijskog odsustva u potpunosti posvetila istraživanju planina na raznim kontinentima. Godinama je živela u regionu Valle d’Aosta, u Breuilu baveći se penjanjem, skijanjem i alpinizmom, te je, samostalno ili u društvu prijatelja-alpinističkih vodiča, putovala svetom ne bi li upoznala i popela se na planine južne Amerike, SAD-a, Nepala, severne Afrike. Po povratku muzičkim aktivnosti ponovo se vratila i nastupima, snimila je i dalje snima nosače zvuka cenjene i prihvaćene od publike i kritike. Redovno sarađuje sa zanimljivim umetničkim ličnostima iz sveta muzike, ali i šire. Zaljubljena u planine i iskusna alpinistkinja, Elisa je izuzetna umetnica koja svoj pristup klasičnoj muziki nastoji modernizovati, odvodeći muziku na nekonvencionalna mesta i lokacije: kada je u mogućnosti, svoju muziku izvodi u prirodi pred pejzažima od kojih zastaje dah, daleko od koncertnih dvorana i pozornica.

Elisa Tomelini nastupiće od 21 čas, a njen program je sledeći:

Frederik Šopen (Fryderyk Chopin)
FANTAZIJA-EMPROMPTI (Fantaisie-impromptu ) op. 66
BERSEZA (Berceuse) op. 57

Franc List (Franz Liszt)
TRI KONCERTNE ETIDE, S.144
Oplakivanje (Il Lamento)
La Leggierezza
Trenutak uzdaha (Il Sospiro)

DVE KONCERTNE ETIDE, S.145
Šuštanje šume (Waldesrauschen)
Ples utvare (Gnomenreigen)

TRANSCENDENTALNE ETIDE na teme Paganinija, S.140 (prva verzija iz 1838, izbor)
Etida br. 1, g-moll
Etida br. 2, Es-dur
Etida br. 3, gis-moll, “La campanella”
Etida br. 6, a-moll

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji banatsku zemlju sa tri sela – Ečku, Klek i Jankov Most 1781. godine. Sedište svog imanja smestio je u Ečku i tu izgradio svoj dom. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održaće se prvi “Franc List Fest”, a mladi talenti u klasičnoj muzici nastupiće u Kaštelu Ečka, i vratiti Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta.

Informacije o festivalu pronađite na sajtu www.color.rs/franzlisztfest/

Ulaz je besplatan.

Pogledajte još