Franz Liszt Fest u Kaštelu Ečka od 9. do 13. avgusta

Franz Liszt Fest je festival mladih talenata u klasičnoj muzici koji se ove godine održava od 9 do 13. avgusta u Kaštelu Ečka nadomak Zrenjanina.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

U čast slavnog mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista (Franz Liszt) ove godine u Kastelu Ečka na čijem otvaranju je, po legendi, mladi kompozitor svirao, organizujemo Franc List Festival – festival mladih talenata u klasičnoj muzici.

SA VELIKIM ZADOVOLJSTVOM POZIVAMO MLADE MUZIČKE TALENTE DA SE PRIJAVE NA FRANZ LISZT FEST.

Ovogodišnji festival traje 5 dana i sastoji se iz dva dela:

1. Mentorskog programa u okviru kojeg mladi talenti imaju priliku da rade sa jednom od naših najpoznatijih pijanistkinja Ritom Kinkom kao mentorom i brojnim drugim predavačima koji će održati radionice o javnom nastupu, tehnikama snimanja klavira, korepeticiji i kamernom muziciranju, interpretaciji i odnosu sa medijima i na mnoge druge teme.

  • Polaznici muzičkog kampa festivala, mladi talenti, svakog dana trajanja festivala imaju časove sa mentorom i njegovim asistentom, potom pohađaju stručne radionice i predavanja poznatih predavača na razne teme a u slobodno vreme organizovani su im fakultativni izleti i posete brojnim znamenitostima srednjeg Banata.

2. Revijelnog programa – polaznici poslednjeg dana muzičkog festvala imaju revijalni koncert sa Ritom Kinkom i Zrenjaninskim kamernim orkestrom.

Pravo učešća na Festivalu imaju mladi pijanisti koja zadovoljavaju sledeće kriterijume:

  • Da su državljani Republike Srbije ili imaju boravak u Republici Srbiji
  • Da su dobitnici nagrada na takmičenjima pijanista
  • Da imaju ne manje od 15 a ne više od 25 godina
  • Da su učenici srednjih škola ili muzičke akademije
  • Da na repertoaru koji predvidjaju za kurs, pored ostalih dela, imaju najmanje jednu kompoziciju za klavir F. Lista.

Svi kandidati su dužni da pored opštih uslova:

  • Pošalju snimak iz standardne klavirske literature u trajanju od minimum 5 minuta na mail franzlisztfest@color.rs
  • Pošalju biografiju

Izbor kandidata vrši tročlana komisija u sastavu:

  • Rita Kinka, pijanistkinja
  • Roman Bugar, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra, čelnik Zrenjaninske filharmonije i koorganizator Franc List festivala
  • Robert Čoban, predsednik Color Press Group i koorganizator Franc List festivala.

Molimo sve kandidate koji su zainteresovani da pohađaju muzički kamp da se prijave putem aplikacione forme na ovom LINKU.

Dodatno molimo sve kandidate da dostave snimak iz standardne klavirske literature u trajanju od minimum 5 minuta i svoju biografiju na mejl franzlisztfest@color.rs najkasnije do 20. juna 2021. godine, nakon čega će biti objavljen spisak odabranih mladih talenata koji će pohađati muzički kamp Franc List festivala.

Za sve polaznike festvala obezbeđen je smeštaj u Kaštelu Ečka, mentorski, edukativni i revijelni program festivala.

Napomena: PRIJAVE TRAJU DO 20. JUNA 2021. godine

Projekat realizuje udruženje HBO COLOR MEDIA EVENTS, a sufinansiraju ga MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA, donatori i sponzori.

Pogledajte još