Divac zadovoljan nastupom reprezentacije na ZOI

BEOGRAD, 4. marta 2010. (Beta) - Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac rekao je da je zadovoljan nastupom reprezentacije na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru.

"Što se tiče učešća srpskih reprezentativaca i organizacije nosimo pozitivna iskustva sa Olimpijskih igara u Vankuveru. Zahvalan sam sportistima što su dobro predstavljali Srbiju, koja je prvi put samostalno učestvovala na tom takmičenju", rekao je Divac na konferenciji za novinare.

"Nismo ostvarili velike rezulatate, ali sada znamo kako ćemo pripremati sportiste za naredne Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine", dodao je Divac.

Srbiju je na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru predstavljalo 10 sportista u četiri discipline, a najbolji rezultat nacionalnog tima je 18. mesto bob reprezentacije i plasman skijašice Nevene Ignjatović na 32. poziciju u slalomu.

Bob reprezentacija u četvorosedu, u sastavu Vuk Rađenović, Igor Šarčević, Slobodan Matijević i Miloš Savić je prvi put predstavljala Srbiju na Olimpijskim igrama.

Pilot reprezentacije Rađenović rekao je da je zadovoljan rezultatom, pogotovo što "stazu smrti" u Visleru mnoge posade nisu uspele da savladaju.

"Dogodio se nesrećan slučaj na Igrama i svi su se preplašili. Staza u Visleru, koju su nazvali 'staza smrti' je specifična i tehnički veoma zahtevna, brzina dostiže i do 150 kilometara. Uspeli smo da je savladamo, a mnogi takmičari nisu", rekao je Rađenović.

On je istakao da reprezentativci nisu bili u zaostatku za ostalim ekipama jer u Srbiji ne postoji staza za bob.

"Bob staza nije neophodna za vrhunske rezultate. Treninzi se svode na simulaciju starta i vežbe snage i brzine. Nismo hendikepirani što nemamo stazu u Srbiji. Ni ostale selekcije ne treniraju posle marta, jer je održavanje leda preskupo", rekao je on i dodao da su reprezentativci zbog velike popularnosti u Srbiji imali dodatni motiv u Vankuveru.

Rađenović je istakao da će posle kraćeg odmora početi pripreme za naredne Igre u Sočiju 2014. godine.

"Posle odmora počinjemo četvorogodišnji ciklus priprema za Soči. Sastav ekipe može da se promeni, nikad se ne zna ko će biti spreman, a takmičari obavljaju testove na dva, tri meseca i svako mora da se istakne", rekao je Rađenović.

Pogledajte još