Skupština nastavlja rad u utorak

BEOGRAD, 5. marta 2010. (Beta) - Skupština Srbije završila je u petak načelnu raspravu o šest zakona iz oblasti nauke, a rad će nastaviti u utorak, 9. marta, raspravom o Predlogu zakona o amnestiji.

Predstavnici opozicije su u petak u načelnoj raspravi o šest zakona iz oblasti nauke uglavnom kritikovali vladine predloge smatrajući da oni neće poboljšati stanje u srpskoj nauci, a predstavnici vlasti su tvrdili da će ti zakoni doprineti tehnološkom razvoju Srbije.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da će Srbija usvajanjem predloženih zakona iz oblasti nauke, uz kredit od 200 miliona evra od Evropske investicione banke, narednih godina značajno unaprediti infrastrukturu nauke. Prema njegovim rečima, Srbija mora unaprediti naučni sistem, povezati ga sa privredom i zaustaviti odliv talentovanih ljudi iz zemlje.

Predlog zakona o amnestiji, koji će poslanici razmatrati u utorak, predviđa oslobađanje od odgovornosti za ljude koji su od 18. aprila 2006. godine počinili krivična dela protiv oružanih snaga. Amnestija predviđa oslobađanje od krivične odgovornosti i brisanje osuda ljudima koji su izbegavali vojnu obavezu i samovoljno se udaljili iz jedinica Vojske Srbije. Sednica se nastavlja u utorak, 9. marta, u 10 sati a na dnevnom redu je 38 predloga zakona i drugih akata.

Pogledajte još