Kineske vlasti očekuju nove nemire Ujgura

PEKING, 7. marta 2010. (Beta-AP) - Kineske vlasti očekuju nove napade separatista koji traže nezavisnost provincije Sinđang naseljene muslimanima gde su prošle godine zabeleženi ozbiljni etnički sukobi, izjavio je u nedelju guverner te oblasti Nur Bekri.

On je rekao da će uprkos značajnom prisustvu bezbednosnih snaga separatisti nastaviti svoje metode borbe. "Oni neće lako prihvatiti neuspeh. Pojačaće svoje separatističke težnje i promeniti metode i sredstva kako bi nam zadali nove nevolje", rekao je Bekri na konferenciji za novinare tokom godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta.

On je ponovio stav Kine da su julsko nasilje u prestionici Sinđanga, Urumćiju, oranizovali ujugurski separatisti, koji su tokom istorije bili najveća etnička grupa u toj provinciji. Prema podacima kineskih vlasti, gotovo 200 ljudi je tada poginulo, dok je 1.600 povređeno. Bekri je rekao da je u 97 različitih procesa pred sud izvedeno 198 ljudi, ali da bi konačan broj procesuiranih mogao biti veći.

Na drugoj konferenciji za novinare, guverner Tibeta Padma Čoling ponovio je napade na izgnanog duhovnog budistickog lidera dalaj lamu. "Dalaj lama laže svet", rekao je on i odbacio kritike vlade da ograničava tibetanski budizam. Guverner Tibeta je rekao da dečak, koji je navodno nestao pošto je imenovan za pančen lamu, drugog u hijerarhiji posle dalaj lame, živi sa svojom porodicom negde na Tibetu.

Pogledajte još