MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Predrag Peđa Damnjanović - Ada Bojana

Nakon uspešne borbe sa tumorom, iz koje je izašao jači, nastavio je uspešnu glumačku i voditeljsku karijeru, a za svoje omiljeno mesto iz snova odabrao je Adu Bojanu!

Kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Po mom mišljenju najbolji smeštaj je okružen prelepom šumom, zelenim livadama i nadomak mora. I upravo ovakav smeštaj smo moja porodica i ja imali ovog leta. Sada, kada ovo nabrojim, mnogi pomisle da je to negde na kraju sveta ili ko zna u kojoj zemlji, ali ne, ovakvo uživanje možete priuštiti sebi odmah pored nas u Crnoj Gori, a veliko imanje, pašnjaci, maslinjaci, na desetine ari drveta mandarine, laste i razne druge ptice pevačice, gomile peska, izuzetno dugačku plažu sa mnogo prelepog sunca možete naći na Adi Bojani, tačnije u mestu Štoj.

Koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Nekoliko puta godisnje, ovde u Srbiji, javi mi se velika želja za omiljenim morskim jelom, koje naravno spremam i ovde, ali nikada se ne može meriti sa onim ukusom, mirisom, svežinom i osećajem kada ih spreme pored mora, a pola sata pre toga ih je neki stari lokalni ribar doneo direktno iz mora. Pretpostavljate u pitanju su školjke i to one najjednostavnije crne, dagnje iliti mušlje na buzaru. Zanemarim bilo kakav pribor i dodatke i onako prstima tj. jednom ispražnjenom školjkom koja mi tada postaje pribor za jelo, uz malo pomfrita pojedem porciju, dok si rekao keks.

U kojim napicima ste najviše uživali?

- Ne eksperimentišem mnogo sa pićem, kafa je obavezan napitak u toku dana bilo da sam kod kuće, na letovanju ili zimovanju i to više šoljica dnevno... Espreso ili domaće kafe. Leti često pijem i pivo, najčešće kada sam pored vode, nije bitno da li je to more ili Sava na kojoj često uživam na svom splavu u toku letnje sezone. U retkim prilikama volim da se osvežim Mohitom.

Kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Velika plaža je dugačka oko 15 kilometara i tamo vam nikada nije dosadno. Ja sam menjao poziciju na plaži nekoliko puta dnevno, a da biste to mogli da radite bez problema neophodan je i parking za automobil, a na Adi Bojani su se baš pobrinuli za to. Na svakom delu plaže, odnosno kod svakog restorana, imate na desetine ili stotine parking mesta i to natkrivenih palminim granama ili protivgradnom opremom, pa je vaš auto ceo dan u hladu, dok ste vi na vrelom suncu, pesku i neprestanom vetriću koji vas rashlađuje. Moj drug Bane je ovog leta učio i savladao kajt, ja sam to za sad samo pratio i upijao, a pošto je on sad maher u tome, očekujem da ću sledećeg leta uspeti uz njegovu pomoć bar nekoliko metara da vozim.

Gde planirate sledeće da otputujete?

- Ako zanemarim Zlatibor, gde idemo svake godine bar po nekoliko dana, i Adu Bojanu na koju ću sigurno otići, planiram da obiđem neke evropske gradove, ali o tome kad se realizuje.

Koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Jedno malo mesto koje se zove Monterej.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još