Top 5: Mesta koja morate doživeti ovog leta u Crnoj Gori

Nema dileme – ovog leta svi smo zaslužili odmor. A kad pomislimo na odmor, gde nam misli prvo odlutaju? U Crnu Goru.

Iako je svima, u doba pandemije, najveća glavobolja kako otputovati negde, za ulazak u ovu zemlju nećete imati nikakvih problema.

PCR test vam na granici neće tražiti, potrebna vam je samo lična karta ili pasoš. Ono što Crnu Goru dodatno kandiduje da bude vaš prvi izbor je i činjenica da je dobila međunarodnu oznaku za sigurna putovanja "Safe Travels". To znači da je prepoznata kao destinacija koja se pridržava svetskih standarda zdravstvene i higijenske zaštite. A znamo koliko je važno da budemo bezbedni i rasterećeni na odmoru.

Stoga, svi uslovi su ispunjeni da počnete da pakujete kofere, ali ne zaboravite da osmislite i svoju "bucket listu". Znate da je Crna Gora mala, ali neverovatno dobro "spakovana" i da vam je dovoljan i jedan odmor da doživite ono najbolje što pruža.

Naravno, neka mesta i lokacije se nikako ne smeju preskočiti. Izdvajamo najlepših pet i odmah se ograđujemo – baš svaki kutak crnogorske divlje lepote mogao bi da se nađe na ovoj listi.

1. Krećemo sa juga. Boka Kotorska. Ko doživi mir jutra u Boki, bonacu popodneva nakon najboljeg ribljeg ručka, i zalaske Sunca uz talase, taj se božanstvenom zalivu vraća već prvom prilikom. Herceg Novi, Perast, Kotor, Tivat... Teško se odlučiti koji je lepši. Svaki grad na svoj način priča svoju bokešku autentičnu priču i čuva svoje srednjovekovne ulice koje i dalje pišu istoriju. Svratite do Risna, Prčnja, Mua, Stoliva, Lepetana... Sigurni smo da ćete tako lako i potpuno neočekivano probuditi tu primorsku dušu u sebi.

2. Ada Bojana i Velika plaža. Čitavo područje grada Ulcinja zovu "svet u malom". Ulcinjske plaže su jedinstvene, a Velika plaža, duga 13 km, najduža je na čitavom Jadranu. Na njoj se nalazi neobično sitan pesak koji ima lekovita svojstva. Osim toga, u zaleđu plaže se nalazi i mineralno blato, a u uvali Valdanos sumporna voda koja deluje blagotvorno na celi organizam. Ipak, Ulcinj ima nešto što je svima najpotrebnije. Zen. Ovde ćete biti potpuno opušteni i shvatićete da je komfor precenjena stvar. Dovoljni su Sunce, so, pesak i dobro društvo.

3. Sa mora pođite tu "iza ćoška", do nacionalnog parka Skadarsko jezero. Tirkizno vodeno prostranstvo, ispresecano brojnim ostrvima nalik na planine, prekriveno tepihom od lokvanja sa belim cvetovima, malo koga ostavlja ravnodušnim. Samo jednim krstarenjem videćete brojne tvrđave i srednjovekovne manastire, živopisna ribarska sela, vidikovce, plaže... Meštani ovih krajeva ispričaće vam toliko mitova, legendi i istorijskih priča da će vam misli otploviti u neka stara, romantična vremena.

4. Na putu ka severu, morate svratiti i do kraljevskog Cetinja. Prošetajte prestonicom, upoznajte srce crnogorske istorije i kulture. Osim dvora i Cetinjskog manastira, tu su i predivne građevine nekadašnjih ambasada, kao i muzeji. Ovaj grad ima još jednog "keca u rukavu". Jeste li spremni za podzemni svet koji je priroda stvarala milionima godina? Pođite do Lipske pećine i otkrijte jedinstvene pećinske motive, ukrase i dvorane. Ostaćete bez teksta.

5. Durmitor, svih planina direktor. Ukoliko niste, proverite zašto ga tako zovu. Pred ovom čudesnom planinom je nemoguće ostati ravnodušan. Probudiće u vama ljubav i poštovanje. Čitav predeo Nacionalnog parka Durmitor je kao sa razglednice, a krajolici koji ostavljaju bez daha nižu se jedan za drugim. Prošetajte oko Crnog jezera, obiđite selo Mala Crna Gora koje zovu "ostrvom na kopnu", fantastični vrh Prutaš, uživajte u pogledu sa Bobotovog kuka, otkrijte neverovatnu lepotu Vražjeg jezera... shvatićete zašto se Durmitor voli.

I, odakle kreće vaš odmor? Šta god izaberete, napravili ste pravi potez ovog leta.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još