Oficiri plaćani iz Beograda, pod komandom RS i RSK

HAG, 8. marta 2010. (Beta) - Svedok odbrane Stamenko Nikolić izjavio je u ponedeljak na suđenju Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom da su oficiri na službi u armijama Republike Srpske i Republike Srpske Krajine 1993-95 dobijali plate iz SRJ, ali nisu bili pod njenom komandom.

General Perišić, koji je 1993-98. bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95, koje su počinile snage VRS i Srpske vojske Krajine (SVK). Po optužnici, VJ, VRS i SVK bile su jedna armija pod kontrolom generala Perišića.

Svedok Nikolić - koji je u navedeno vreme bio načelnik Uprave za sistemska i statusna pitanja u Saveznom ministarstvu odbrane - izjavio je da su oficiri VJ, poreklom iz BiH ili Hrvatske, bili upućivani na službu u vojske RS i RSK posredstvom posebnih kadrovskih centara formiranih u Generalštabu VJ, po naređenju tadašnjeg predsednika SRJ i Vrhovnog saveta odbrane Zorana Lilića.

Osim tih oficira, po rečima svedoka, na službu u VRS i SVK odlazili su i dobrovoljci. Nikolić je posvedočio da su ti oficiri preko 30. i 40. kadrovskog centra GŠ VJ dobijali platu i ostvarivali "statusna prava" - poput socijalnog, zdravstvenog i stambenog osiguranja - koja su prethodno stekli službom u VJ.

Pogledajte još