Organska hrana i u bečkim obdaništima

Čak 86 odsto Austrijanki i Austrijanaca danas redovno kupuje i konzumira tzv. biohranu, odnosno kod nas poznatiju kao organsku hranu. Najnovije motivaciono istraživanje u Austriji pokazuje da ispitanici kao glavni razlog za upotrebu organske hrane navode svoje zdravlje.

Sve više potrošača je uvereno da je organska hrana zdrava, a i prozvođači dečije hrane prešli su na upotrebu organskih sirovina. Čak i obdaništa u Beču daju svoj doprinos sve većoj upotrebi organske hrane. Za ručak i užinu u bečkim obdaništima i dnevnim boravcima, ali i u mnogim predškolskim ustanovama širom Austrije servira se organska hrana.

Prvo dete je za mnoge parove povod da "pređu" na organske proizvode, jer ove namirnice ne sadrže aditive, veštačke zaslađivače, boje ili arome

Zbog toga ginekološkinja dr Beatriks Urbanek (Beatrix Urbanek) iz Beča i budućim majkama savetuje da pređu na organsku ishranu. "Kod mnogih svojih pacijentkinja prilikom pregleda konstatujem prisustvo toksičnih materija u organizmu, kao što su npr. pesticidi. Ove materije mogu da utiču na hormonski balans u njihovom organizmu. Zbog toga im ja preporučujem da koriste organske prozvode, posebno za vreme trudnoće i dojenja. To je najbolji preduslov za zdravlje naše dece i našu budućnost."

Austrijsko Savezno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i vodoprivredu uz podršku Evropske komisije sprovodi program kontrole kvaliteta namirnica, pri čemu svi organski proizvodi dobijaju tzv. "bio-oznaku", tj. kružić sa natpisom BIO kao znak da su prekontrolisani organsko poreklo i kvalitet. 

(Compress)
BEČ, 10. marta 2010.

Pogledajte još