POMOZITE SVOM UMU I TELU: Pet blagodeti meditacije

To ne treba da čudi s obzirom na brojne blagodati koje donosi:

1. Pomaže zdravlju srca

Stres je jedan od najvažnijih faktora u razvoju bolesti srca pri čemu meditacija i te kako pomaže. Prema nalazima Nacionalnog instituta zdravlja iz SAD-a, meditacija značajno smanjuje povišeni krvni pritisak tako što smanjuje nivo stresa. Takođe, smanjuje rizik od srčanog udara za čak 48 posto i uopšteno pomaže kardiovaskularnoj funkciji.

2. Popravlja pamćenje

Kako starimo, u našem se mozgu događaju određene promene zbog kojih sve češće zaboravljamo i to je sasvim prirodno. Ali uprkos starenju naš mozak ne gubi sposobnost proizvodnje novih ćelija a tome, uz ostalo, pomaže meditacija. Sara Lazar, neurolog Opšte bolnice u Masčusetsu i predavač na Univerzitetu Harvard, kaže da svakodnevna meditacija područje mozga zaduženo za pamćenje čini debljim. Takođe, meditacija usporava napredovanje bolesti vezanih uz pamćenje jer povećava prokrvljenost mozga.

3. Smanjuje bol

Kako starimo, naše nam telo sve češće i sve jače šalje razne signale. Meditacija pomaže utoliko što na neki način uči naš mozak da neke određene vrste boli ne percipira kao ugrožavanje života. S vremenom bol počnemo procesuirati u raznim drugim delovima mozga koji su odgovorni i za objektivnu analizu i kontrolu pažnje. Nekoliko je studija pokazalo da meditacija značajno popravlja kvalitet života osobama s hroničnim bolovim što uključuje bol u leđima, zglobovima ili bol povezan sa oboljenjima živaca.

4. Popravlja imunitet

Kako starimo, tako postaje sve važnije voditi brigu o imunološkom sistemu. S godinama reakcije imunološkog sistema postaju nepravilne, pa starije osobe postaju sklonije infekcijama, autoimunim bolestima i hroničnim upalama. Istraživanja pokazuju da se ovakvo stanje može popraviti i vratiti na staro, barem do neke mere.

Po završetku osmonedeljnog programa meditacije, starije osobe pokazale su manje sklonosti upalama i s tim povezanim bolestima. Osim toga, osobe koje su praktikovale meditaciju, lakše su se nosile s infekcijama.

5. Pomaže u slučaju nesanice

Svaka druga osoba iznad 65 godina pati od nesanice. Za to ima mnogo razloga: bol, bolesti srca, demencija i slično. Meditacija može smanjiti teskobu kod starijih osoba što će im omogućiti da lakše zaspu. U studiji objavljenoj u časopisu JAMA Internal Medecine, ustanovljeno je da su osobe koje su svakodnevno praktikovale meditaciju, bolje spavale i ređe patile od nesanice. Ako želite i sami isprobati meditaciju, znajte da nije potrebno mnogo truda i rada da biste osetili pozitivne učinke. Ono što se računa je doslednost. Možete početi s tek nekoliko minuta dnevno. Ako vam je sedenje bolno, pokušajte u ležećem položaju. Pokušajte različite načine meditacije dok ne pronađete onaj koji vam najbolje odgovara, prenosi Moje Vreme.

Izvor: Avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.