Zašto mu se spava posle seksa?

VANKUVER, 11. mart 2010. (FoNet) - Prema doktoru Biliju Goldbergu, urologu i seksologu, koautoru bestselera "Zašto muškarac zaspi posle seksa", postoji malo direktnih dokaza koji bi objasnili zašto se muškarcu spava posle seksa, "zašto iz zagrljaja žene nezaustavljivo juri u zagrljaj Hipnosa, mitološkog antičkog boga sna".

Po svoj prilici supstance kao što su oksitocin, prolaktin, gama amino butirična kiselina(GABA) i drugi hormoni odlučujuće doprinose da muškarac jedva čeka da zaspi, jer direktno utiču na spavanje.

"Hemijski procesi u organizmu muškarca dramatično se menjaju posle orgazma. Oslobađa se prolaktin koji utiče na njegovu fizičku konstituciju i stvara osećaj zamora i iscrpljenosti",  otkriva doktor Dejvid Makenzi, urolog i seksterapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Napori u toku snošaja i posle orgazma "cede" iz mišića glikogen, supstancu "odgovornu" za stvaranje energije, zbog čega kod muškarca nastupa pospanost. A pošto muškarci imaju veću mišićnu masu od žena, oni su i mnogo pospaniji posle seksa - piše u opsežnom članku časopis Seksualno zdravlje muškarca (Men's Seksual Health).

Prema do sada poznatim istraživanjima, libido muškarca naizmenično jača i slabi. Njegov mesečni vrhunac i najniži nivo zavise od nivoa testosterona, muškog hormona, koji utiče na raspoloženje, libido, nivo energije, rast brade i, što je najvažnije - na broj i kvalitet spermatozoida.

Prema rezultatima istraživanja urologa dr Markusa Loa, muškarci poseduju više energije, veće osećanje zadovoljstva, manju telesnu težinu i manju potrebu za snom kad im se libido, osećanje seksualnog uzbuđenja, nalazi na vrhuncu u mesečnom ciklusu.

U isto vreme, u periodu najniže koncentracije libida, muškarac je često apatičan, indiferentan i sklon da najmanje probleme "naduva" u enormno velike.

Zanimljiva su i otkrića urologa i seksologa dr Mehmeta Oza, autora zaniljive knjižice pod naslovom "Vaš priručnik za uspešan seks", koji tvrdi da je "penis najbolji pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja muškarca".

"Mehanizam koji šalje krv u mozak, srce i bubrege takođe 'puni' i sunđerasto tkivo penisa. Ako ne uspeva da dostigne punu erekciju, sasvim je sigurno da imate probleme sa arterijskim krvotokom. Jer, svaka nezainteresovanost muškarca za seks je zvono na uzbunu da nešto više nije u ravnoteži", upozorio je dr Oz.

On je takođe izneo podatak da, prema brojnim anketama, gotovo 25 odsto muškaraca oseća malu ili uopšte ne oseća želju za seksualnim odnosom. "Procenat je, verovatno, i veći jer muškarci nerado govore o svom slabašnom libidu", uveren je dr Oz.

Mogući uzroci za ovu pojavu su oslabljeni krvotok kao posledica dijabetesa, poremećaji u endokrinim žlezdama, srčani i vaskularni problemi i oboljenje bubrega.
"Međutim", kaže dr Lou, "ne treba isključiti iscrpljenost i umor, psihološke faktore, probleme u međusobnim odnosima partnera, lošu ishranu, nesanicu i slabu fizičku aktivnost."

Kao takođe moguće uzroke za erektilnu disfunkciju, urolozi i seksolozi navode nesanicu koja je rezultat poremećaja spavanja koje izaziva apnea, otežano disanje u snu, koje ne samo da izaziva hrkanje već i prekida normalnu cirkulaciju krvi do mozga.

Profesor Čarls Atvud, pomoćnik direktora Centra za poremećaje sna Medicinskog fakulteta u Pitsburgu, ukazuje da neplodnost pogađa jedan od šest parova pri čemu je muškarac odgovoran najmanje za polovinu. Prema razultatima istraživanja Centra za reproduktivnu medicinu Univerziteta Kornel, najčešći razlog za muški sterilitet je varikocela, proširenje vena u skrotumu, kao i blokada u reproduktivnom traktu.

Ali najnovije otkriće jedne dame, doktorke Trine Rid, seksologa i ginekologa sa Kinsijevog instituta za seksologiju u SAD, dolazi kao "melem na ranu" ranjivom muškom kompleksu jer tvrdi da gotovo 90 odsto muškaraca u svetu "poseduje" "muškost prosečnih dimenzija".

"U toku vođenja ljubavi, veličina penisa nema nikakvog uticaja na zadovoljstvo žene. Najveći broj nervnih završetaka skoncentrisan je oko samog otvora vagine - što znači da penis bilo koje veličine može obezbediti ženi puno seksualno zadovoljstvo", napisala je ona za časopis Seksualno zdravlje muškarca.

Njen zaključak glasi: "A ono što svaka žena naročito ceni je - tehnika patnera, njegova spremnost i veština da otkrije šta će je zadovoljiti. Ako mu to pođe za rukom, sa osmehom i odobravanjem će mu posle uzbudljivog seksa oprostiti - odlazak u zagrljaj boga Hipnosa"...

Pogledajte još