Perete li češalj jednom nedeljno?

Međutim, stručnjaci kažu da su navike čišćenja lica i šminke usvojene dok navika čišćenja četke ili češlja uglavnom ne postoji iako i te kako može uticati na zdravlje kose i vlasišta.

Rizik infekcije

Od gromada zapetljanih vlasi do ostataka raznih proizvoda za negu kose ono što se gomila u četkama uglavnom je vidljivo. Ali, naravno, tu je i niz ćelija mrtve kože i grinja ljudskom oku nevidljivih.

Nakupljanje kose u četki ili češlju može biti savršena podloga za preterani rast i razvoj bakterija i buđi što povećava rizik od infekcije. Zato, koliko god se trudili i koliko god novca i vremena potrošili na negu kose, sve to možete baciti u vodu nakon samo jednog poteza prljave četke. Svi ti sitni organizmi koji borave na češljevima, odlaze ponovo u kosu zbog čega se može zamastiti i gotovo neposredno nakon pranja. Zato stručnjaci savetuju da češljeve i četke perete barem jednom sedmično.

Postupak pranja

Što se tiče plastičnih varijanti, savetuje se da se takvi češljevi i četke jednostavno operu nežnim sapunom ili šamponom u malo tople vode, zatim se isperu i ostave da se dobro osuše.

Kod drvenih je sve još lakše, ali treba paziti da se površina drvenih predmeta ne ošteti prejakim hemikalijama.

Izvor: Avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još