INDUSTRIJA SMRTI: Ratovi Ameriku vode u bankrot

Ameriku su su ratovi od 2001. godine do sada koštali 4,3 biliona dolara, a do kraja 2018. ta cifra bi mogla da dostigne cifru od 5,6 biliona, stoji u izveštaju "Troškovi rata" koji je objavljen u utorak.

- Do kraja septembra 2017. Ameriku su ratovi u Iraku, Avganistanu, Pakistanu i Siriji, kao i dodatni troškovi za nacionalnu bezbednost, ministartvo odbrane i veterane, koštali 4,3 biliona dolara - navodi se u izveštaju koji prenosi portal Hil.

U analizi, koju jednom godišnje objavljuje Institut Votson pri Univezitetu Braun, piše da od te sume 1,9 biliona dolara potiče iz Fonda za hitne ratne intervencije (OCO). Dodatnih 879 milijardi došlo je iz ministarstva odbrane, a 783 milijarde iz odseka za nacionalnu bezbednost i prevenciju od terorizma. Iz fondova veterana obezbeđeno je 277 milijardi, a 534 milijarde došle su iz kredita koji je obezbedio OCO.

Autor analize Neta Krafort primećuje da su kombinovane vojne intervencije od 2001. godine "u značajnom broju plaćane iz pozajmica, što je deo razloga zbog koga su SAD prešle iz budžetskog suficita u deficit posle 2001. godine", prenosi "RTS".

Ti troškovi bi do 2056. godine mogli da narastu do osam biliona dolara "ukoliko SAD ne promene način na koji plaćaju svoje ratove", navodi Krafortova.

Član senatskog tela zaduženog za naoružanje Džek Rid je u utorak novinarima, takođe, rekao da "moramo da priznamo da u poslednjih 16 godina pozajmljujemo za vojne operacije".

- Ovo je prvi put u istoriji da smo za tako velike konflikte pozajmljivali umesto da smo tražili od građana da učestvuju u nacionalnoj odbrani, što nas je dovelo do toga da imamo tako veliki fiskalni deficit - rekao je Rid.

Krafordova je u analizi navela da će troškovi prekookeanskih operacija rasti posebno nakon što je predsednik Tramp nedavno odlučio da poveća američke snage u Avganistanu.

SAD trenutno u toj zemlji imaju 11.000 vojnika a još 3.000 već je upućeno u Avganistan.

- Američkom vojnom prisustvu ne nazire se kraj - navodi se u izveštaju koji prenosi američki Hil.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još