Perišić molio za prekid napada, Mladić izbegavao

HAG, 18. marta 2010. (Beta) - Na suđenju Momčilu Perišiću pred Tribunalom u Hagu svedok odbrane je u četvrtak izjavio da je Perišić u proleće 1994. "zamolio" da komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić zaustavi napad na Goražde, ali da je Mladić izbegavao kontakt s njim.

Tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Perišić optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95.

Svedok Milenko Jevđović koji je bio komandant bataljona veze u Drinskom korpusu VRS, izjavio je da ga je u aprilu 1994, dok je bio na komandnom mestu u Rogatici, pozvao general Perišić i zatražio da razgovara sa Mladićem.

Pošto je komandant VRS bio na terenu i nedostupan, Perišić je od Jevđovića, po njegovim rečima, zatražio da Mladiću prenese molbu da "obustavi dalja dejstva" u napadu VRS na Goražde. Kako je svedok rekao, general Perišić je Mladiću poručio i da on "trpi jak pritisak politickog rukovdstva SR Jugoslavije" da se ofanziva zaustavi i spreči ulazak VRS u Goražde.

Pogledajte još