Mesarović: Ispit za pravosuđe

BEOGRAD, 25. maj 2007. (FoNet) - Sudija Nata Mesarović, predsednik sudskog veća u procesu koji je pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal vođen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, izjavila je današnjem Blicu da je znala s kim ima posla i da ne sme da ostavi započet posao.

"Znala sam da je to ispit za srpsko pravosuđe, da se pokaže da li je sposobno da taj predmet iznese do kraja.
Nikome nije lako kada izriče presudu, pogotovo najstrožu, ali nisam posebno razmišljala o tome. Od momenta kada utvrdite da je neko kriv, izvećate kaznu, tada ste završili posao. Javno objavljivanje samo je stvar tehnike", rekla je Nata Mesarović.

Prema njenoj oceni, Đinđića nije ubilo podzemlje, već deo Jedinice za specijalne operacije.

"Oni su tada bili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Tačno je da je poznato da su do tada najteže zločine počinili po naređenju nekoga sa višim rangom od njih i teško je poverovati da su udar na predsednika vlade izvršili bez naloga. Ali rekla sam, sud nije imao na optužnici one koji su radili na organizaciji.
Ne bih se izjašnjavala na takav način ko bi to mogao biti", izjavila je Nata Mesarović.

Ona je odbila da komentariše presudu dok ne postane pravosnažna, ali je dodala da ima poverenje u institucije.

Nata Mesarović je rekla da joj je bilo neprijatno kada je prvooptuženi Milorad Ulemek došao u sudnicu sa majicom sa aplikacijom vuka.

"Imate pred sobom osobu sa tim uznemiravajućim stavom. Ne možete da se koncentrišete, gledate u razjapljene čeljusti.
Kad napravi pokret, čeljusti se zatvaraju. Ne znam šta je bila njegova namera, samo sam shvatila da treba nešto da uradim, da se to eliminiše, da završimo pretres kako treba.
Nisam to prihvatila kao direktnu pretnju, već kao poruku za sve nas: Mi smo svi tu okolo. Ima nas svugde", izjavila je Nata Mesarović.

Ona je rekla da nije znala ko je Ulemek.

"Kada sam pročitala način na koji je delo u 'Stupici' izvršeno, smrzla sam se. Opisano je kako je sve postrojio, a policajac sa slomljenom vilicom stoji u stavu mirno i pita Ulemeka da li može da napusti stroj i ode kod lekara da mu ukaže pomoć", izjavila je Nata Mesarović.

Ona je rekla da u optužnici nije bilo nijedno ime onoga ko je inspirator ubistva Đinđića i da bi, da je bilo indicija tokom suđenja, tužilac imena uneo u optužnicu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.