Dominantni modni trendovi leta 2007

Kao i svako leto, i ovo poziva na bavljenje sopstvenim telom, duhom i pojavnošću - i pomnije bavljenje modom

Ove godine se recikliraju modni detalji raznih modnih epoha (od haljinica i baletanki pedesetih i šezdesetih do sportske elegancije osamdesetih), a vrlo je u trendu biti u formi - zategnut, imati dovoljno energije i znati nositi usku i pripijenu odeću elegantnih detalja. U stilovima koji su ponuđeni kao aktuelni, svako može naći onaj koji mu odgovara, koji odražava lične afinitete i odgovara građi.

„Ovog leta ultimativni trend su tunike svih dezena i materijala - od platna i lana, do svile i satena. Odlično se kombinuju sa helankama i baletankama koje nas vraćaju u vreme otmenosti i elegancije oličene u Odri Hepbern i Džeki Kenedi. Ukoliko ste ljubitelj džinsa, ovog leta definitivno ćete biti u trendu budući da su ¾ farmerke ponovo u modi. Tu su i cigaret pantalone najrazličitijih boja – od crne do vatreno crvene koje se odlično upotpunjuju sa kratkim prslucima. Moderne su i bluze od satena uz koje se nosi rajf“, kaže o modnim trendovima za ovo leto Zorica Karanović, urednica Ženske strane lista „Politika“. 

„Za ovo leto oni su ponudili i najraznolikije varijante haljina - od vrlo kratkih do onih do kolena i polovine listova - uske, lepršave, od svile, satena, pamučnog žerseja i raznih dezena - od geometrijskih printova koji podsećaju na sedamdesete, tufnastih koje asociraju na šezdesete, do nežno-cvetnih, romatičnih (koji su bili prisutni u svim epohama).“ 

Zorica Karanović podseća i da je svako leto vreme za lagani make up. 

„Šminka je ovog leta neutralna i prirodna - dovoljno je rumenilo, ružičastih tonova, maskara i obavezni sjaj za usne.
Za ljubiteljke visokih potpetica interesantno je podsetiti da je ove sezone trend cipela zatvorenih peta i otvorenih prstiju, odnosno, večno popularna sandaleta. Kada je reč o aksesoaru, zanimljivo je naglasiti da su ovog leta u modi male, podjednako kao i velike tašne, veselih boja. Moderan je i rajf, a pomenute tunike mogu da se nose sa diskretnim kaiševima, od raznih materijala (pleteni, platneni, kožni, plastični) koji ih ne stežu u struku već lagano padaju preko bokova.“ 

U priči o modi za ovo leto Zorica Karanović je navela i da je osnovni preduslov da bi se uživalo u modnim tendencijama taj da one odgovaraju ličnosti, da su deo osobenog modnog izražaja i da idu uz dobro raspoloženje. Ona je istakla i da su leti nedopustive kožne čizme i kožne pantalone, i navela da su se ove godine pojavile posebne, letnje čizme, koje su šupljikave i u kojima noga može da diše. 

Boje leta su, naravno, svetle. Bela je uvek dobar izbor, a na meniju ove godine su još i metali - srebro, zlato, sjajno, svetlucavo, plastic-fantastic stil- futuristički, hi-tech, usko, sjajno, plastično, romantični izgled- čipka, pantljike, lepršavo, meke linije, nežne boje, sportska elegancija- sofisticarni sportski izgled i skupi detalji sportskih i elegantnih linija u isti mah- naočare, satovi, tašne… Spisak je zaista dug i sigurno je da postoji bar nešto što sa njega može da se usvoji. 

Savet Zorice Karanović je i da se pretumba orman, pronađe nešto što je modno aktuelno ovog leta ili da se odeća osveži modernim detaljima.

Jelena Jovanović

Pogledajte još