fbpx

PRIPAZITE: Zbog čega sve koža ne miriše prijatno?

Neprijatan miris tela nije uvek odraz loše higijene. Za ovakvo stanje mogu da budu odgovorni različiti procesi u telu na koje se malo obraća pažnja, upozoravaju stručnjaci.

* Stres i znoj najčešće stvaraju odbojan miris. Svaka stresna situacija izaziva anksioznost kao i lučenje kortizola, hormona stresa koji izaziva znojenje. Znoj sam po sebi ne miriše neprijatno, ali kada dođe u dodir sa bakterijama na koži počinje da proizvodi neugodan miris.

* Loše varenje je još jedan od razloga. Zbog nadutih creva i opstipacije koja traje duže od tri dana dolazi do oslobađanja toksina kroz pore na koži, što ponekad stvara izuzetno intenzivan neprijatan miris.

* Mnogo mesa u ishrani, takođe, može da izazove neprijatan miris najvećeg organa na ljudskom telu. Neki sastojci mesa veoma teško se vare stvarajući neprijatan miris koji se eliminiše kroz kožu.

* Pojedini lekovi pa čak i kontraceptivne pilule mogu da stvaraju neprijatan miris. Kontraceptivne pilule mogu da izazovu i sušenje usta, kao i pojavu neprijatnog zadaha.

* Urinarne infekcije su još jedan uzrok nastanka neprijatnog mirisa. Bakterije koje su dovele do infekcije onemogućavaju normalno mokrenje, pa se urin eliminiše kroz kožu oslobađajući specifičan i neprijatan miris.

* Dezodoransi takođe ne izazivaju uvek prijatan miris. Pojedini sadrže sastojke koji "hrane" bakterije na koži izazivajući izuzetno neprijatan miris. Zato je najbolje, poručuju stručnjaci, kožu prati vodom bez gelova i šampona, a od dezodoranasa koristiti samo prirodne koji ne zatvaraju pore.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.