Nema pomoći EU bez izveštaja državnih revizora

BEOGRAD, 25. marta 2010. (Beta) - Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je u četvrtak da je jedan od uslova da Srbija dobije pomoć od EU da tokom ove godine državni revizori urade kontrolu poslovanja najmanje tri javna preduzeća i da se izmeni Zakon o DRI.

Sretenović je ogovarajući na pitanje šefice poslaničke grupe G17 plus Suzane Grubješić, rekao da DRI nema kapaciteta da kontroliše poslovanje svih javnih preduzeća, socijalnih fondova i lokalnih samouprava zbog nedostaka kadrova, ali ih to ne oslobađa obaveze da im ovlašćene revizorske kuće urade reviziju godišnjih finansijskih izveštaja.

On je dodao da DRI ima teškoće da zaposli potrebne kadrove, koji bi bili zaduženi i za javna preduzeća, jer revizori neće da rade u toj instituciji zbog malih plata. Skupštinski Odbor za finansije je, kako je rekao, pokrenuo postupak izmena Zakona o DRI, kako bi se poboljšao položaj revizora i povećala njihova primanja. Sretenović je dodao da očekuje da će taj postupak biti brzo okončan, kako bi DRI mogla da normalno radi.

Pogledajte još