Medvedev ne isključuje nove sankcije Iranu

MOSKVA, 27. marta 2010. (Beta-AP) - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je u subotu da uvođenje novih sankcija Iranu zbog razvoja nuklearnog programa nije najbolje rešenje, ali da ne bi trebalo ni isključiti tu mogućnost.

U pismenom obraćanju članovima Lige arapskih država, Medvedev je rekao da je ubeđen da primena sankcija nije optimalan pristup prema problemu iranskog nuklearnog oružja. "U isto vreme, razvoj događaja ne može da isključi ni takav scenario", navodi se u poruci Medvedeva.

Rusija je jedna od ključnih zemalja u pregovorima sa Iranom. Moskva ima i dobre trgovačke veze sa Teheranom. Iz Rusije su do sada dolazili različiti signali kada je u pitanju Iran: s jedne strane političari su govorili da bi trebalo još uvek pružiti šansu diplomatije, dok je bilo i poruka da je jedini način uvođenje novih sankcija.

S druge strane, Zapad veruje da je iranski nuklearni program usmeren pre svega u vojne svrhe i da je konačan cilj proizvodnja atomske bombe. Teheran, međutim, insistira da je program namenjen proizvodnji energije.

Pogledajte još