SATNICA JE NAJVAŽNIJA: Kada je najbolje jesti određenu vrstu hrane

Da bismo izbegli prejedanje i obilne obroke potrebno je da više puta u toku dana unesemo namirnice koje su organizmu u tom trenutku najpotrebnije.

Oko podne našem organizmu su potrebni ugljeni hidrati, na primer, integralni pirinač. Ova namirnica je puna ugljenih hidrata, sporo izgoreva, sadrži i proteine i vlakna koji će sprečiti pad energije koji se obično događa oko 15 časova. Savršen popodnevni obrok je rižoto ili suši.

Oko 16 sati je idealno vreme za zalogaj koji garantovano sprečava prejedanje – parče hleba ili tosta od celog zrna sa namazom od avokada. Ljudi se najčešće prejedaju kada dođu kući sa posla, ali hleb od celog zrna sa namazom od avokada sprečiće da se to dogodi. Ovaj vrlo zdrav zalogaj zadovoljiće potrebu za ugljenim hidratima, zasititi vas i smanjiti apetit. Kada dođete kući nećete imati potrebu za preteranim konzumiranjem hrane. Hleb od celog zrna snabdeće vas energijom za nekoliko sati, a zdrave masnoće iz avokada držaće vas sitima do večere.

Ovakav način ishrane nam omogućava da jedemo sve, ali ipak određene namirnice bi trebalo da izbegavamo u određeno doba dana.

Ukoliko vas muče kiselina ili probavne smetnje, izbegavajte za večeru bilo šta previše kiselo. To uključuje jela sa paradajzom, alkohol, kari i druge jake začine, jela začinjena sa puno sirćeta… Ukoliko konzumiramo takve namirnice i ubrzo nakon jela legnemo, hrana se može vratiti u jednjak što može izazvati osećaj nelagode, a čak i povećati rizik od raka jednjaka.

Iako mnogi ne preporučuju, postoji grupa nutricionista koja smatra da je za večeru dobro pojesti i voće. Voće sadrži vlakna, antioksidanse i telo snabdeva energijom koja sporije izgoreva zbog čega će se šećer u krvi ravnomernije otpuštati kada krenete na spavanje.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.