MAČ SA DVE OŠTRICE: Da li narcisi "ubijaju" partnere ili pozitivno utiču na njih?

Narcisi vole da skupljaju svoje obožavaoce, poštovaoce na jednom mestu, da grade i brane idealnu sliku o sebi... vole sebe, iznad i pre svih. Tu nema dileme - ego im je sve o čemu brinu.

Razmeću se na sve načine, a one koji nisu toliko "uspešni" znaju da osuđuju.

I prema svima i u svim odnosima imaju potrebu da se osećaju superiornije.

Postoji nekoliko tipova narcisa, ali svi oni za partnere biraju visokopozicionirane, ne obične, atraktivne osobe koje dodatno upotpuniti sliku o njima. Sve pohvale na račun partnera doživljavaju kao sopstvene lovorike.

S druge strane imaju i jednu takoreći dobru stranu - svoje partnere tretiraju kao vredne trofeje. Pa kako je moguće da se isti tip osobe kreće u rasponu od dominatora do nekog ko toliko ceni osobu pored sebe?

Odgovor je u tome što postoje dve vrste narcisa: oni koji se narciosoidno dive i koji pripadaju grupi narcisoidnog rivalstva.

Novo istraživanje Virdžila Cajger-Hila i Davida Tromblija, objavljenog u "Personality and Individual Differences", pokazuje kako su ova dva tipa narcisoidnosti povezane sa ljudima i njihovim partnerima.

Narcisoidno divljenje podrazumeva pokušaj da impresionirate druge i da budete jedinstveni i može da dovede do društvenih uspeha. Narcisoidno rivalstvo podrazumeva devalvaciju drugih ljudi i pokušaj da budete superiorniji od njih, što može dovesti do agresivnog ponašanja koje stvara socijalne poteškoće.

Narcisoidno divljenje podrazumeva "guranje" sebe unapređenjem, dok rivalstvo podrazumeva proboj sebe stavljajući druge dole.

Dakle, stepen u kome se nečiji narcisoid karakteriše rivalstvo ili divljenje može objasniti kako oni sebe i njihove romantične partnere vide.

U nedavnoj studiji, Cajger-Hil i Trombli anketirali su više od 1.000 studenata ocenjujući svoje narcisoidne tendencije i percepciju o sebi i njihovim romantičnim partnerima.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još