POSLE POLIVANJA HLADNOM VODOM I GUTANJA CIMETA: Smrtonosni internet izazov uzima maha širom sveta!

Deca masovno prihvataju izazov "londri pods" u kojem u usta stavljaju kesice koncentrovanog tečnog deterdženta i objavljuju snimke na internetu.

Kada je 2015. godine objavljen tekst o detetu koje želi da pojede kesicu deterdženta, jer liči na gumene bombene, usledile su brojne prijave slučajeva dece koja zaista tako reaguju na ovakvo pakovanje hemikalija koje mogu da nanesu ozbiljnu štetu.

Tokom 2017. godine američki Centar za kontrolu trovanja primio je više od 10.500 slučajeva u kojima su deca od 5 godina i malđa, došla u kontakt sa ovim deterdžent kesicama.

Nakon kampanje koja je usledila a koja je nosila poruku "Nemojte jesti kesice deterdženta", usledilo je nešto suprotno - novi internet izazov. Tome je prethodio sarkastični smešni video momka koji nije uspeo da odoli "lepoti" ovih kesica i na kraju završio u Urgentnom.

Sada je internet preplavljen snimcima tinejdžera koji prihvataju izazov i rizikuju ozbiljno trovanje.

Mnogi to rade uprkos tome što su upoznati sa posledicama koje deterdžent izaziva, čak i ako samo pregrizu kesicu. Posebno je opasan za decu i za odrasle koji imaju demenciju.

Doktor Alfred Eleguas, direktor Centra za informacije o trovanju sa Floride kaže da je reč o veoma opasnom trendu jer učesnici mogu biti životno ugroženi.

- Čak i ako progutate samo malu količinu koncentrovanog tečnog deterdženta (misleći da ste samo zagrizli i pljunuli kesicu) možete uzrokovati dijareju i povraćanje. Takođe, deterdžent može pronaći i svoj put do pluća i ozbiljno ugroziti disanje - upozorava doktor.

Izvor: Kurir.rs/Usatoday.com

Pogledajte još