Petković: Investicije u manje smeštajne objekte

BEOGRAD, 4. aprila 2010. (Beta) - Državni sekretar za turizam Goran Petković najavio je da se ove godine očekuje više investicija u manje smeštajne kapacitete na turističkim odredištima u Srbiji.

"Privatni sektor počinje da se budi. Prošle godine smo imali otkazivanje i zamrzavanje investicija, a ove godine se ta ulaganja nastavljaju, a ima i novih najava", izjavio je Petković u intervjuu agenciji Beta.

On je naveo da su za razvoj turizma sada potrebni manji smeštajni objekti sa oko 10 soba, kojih će biti više na jednom mestu i da ukupni kapaciteti budu od 150 do 200 ležaja.

"Ono što danas karakteriše razvoj turizma nisu veliki hoteli, nego manji objekti, intimniji i pogodniji za boravak manjih grupa i porodica", naveo je Petković.

On je rekao da je u potplaninskom području Stare planine sagrađeno više od 10 objekta i očekuje se da će gradnja biti nastavljena i ove godine.

"Spremaju se ozbiljne investicije na Dunavu. U Grockoj je u planu gradnja smeštajnih objekata i marine, a kompanija Silver lejk nastaviće gradnju hotela na Srebrnom jezeru", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, najavljena su ulaganja u manje smeštajne objekte i na Tari, Zlatiboru i Kopaoniku.

On je naveo da su Srbiji nije ostalo mnogo hotela koji nisu privatizovani i da su to uglavnom hoteli javnih preduzeća, kao što je Jat na Slaviji.

"Problem je što ima hotela koji su privatizovani, ali u njih ništa nije uloženo", rekao je Petković i dodao da je vreme da se takvi objekti renoviraju ili da se prepuste drugim vlasnicima.

On je naveo da je zakonom o turizmu predviđena i uredba koja predviđa takse od dva miliona evra godišnje za neadvekvatne objekte na primarnim lokacijama, kao što je na Dunavu ili na najvrednijim rimskim arheološkim lokalitetima.

sž/dar

Pogledajte još