OPREZ: Najčešći simptomi policističnih jajnika

PCOS – policistični jajnici je sindrom gde varira veličina jajnika i gde se može uočiti niz sitnih folikula povezanih međusobno, a čija je veličina maksimalno od 7 do 8 mm u prečniku.

Ovaj sindrom se javlja kod oko tri odsto adolescentkinja i odraslih žena. Može se pojaviti već s prvom menstruacijom, a kod mladih devojaka se relativno često postavlja dijagnoza PCOS kod problema neredovnih ciklusa za vreme puberteta.

Poremećen menstrualni ciklus

Menstrualni ciklusi kod obolelih obično su bez ovulacije, odnosno bez mesečnog sazrevanja jajne ćelije (anovulatorni ciklusi) što može da bude uzrok obilnih funkcionalnih krvarenja. Hronična anovulacija, s nepravilnim menstrualnim krvarenjima, njihovim višemesečnim ili potpunim izostankom (amenoreja) najjasniji su pokazatelj postojanja policističnih jajnika, kao i povišen nivo muških polnih hormona (androgena).

Obolele žene moraju redovno ići na kontrole i lečiti se tokom celog života, jer je ova bolest povezana s nizom rizika, kao što su: anemija, različita krvarenja iz materice, spontani pobačaji (2-3 puta češći), kasnija menopauza, poremećaj količine masnoća u krvi, bolesti srca i krvnih sudova, povišen krvni pritisak, rizik od obolevanja od raka endometrijuma i jajnika… Sindrom policističnih jajnika usko je povezan s neosetljivošću na insulin, zbog čega je učestalije obolevanje od šećerne bolesti. Rizik za nastanak dijabetesa povišen je za čak 16 odsto.

Promene na koži i kosi

Ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a usled povišenog muškog polnog hormona dolazi do pojačane maljavosti na telu i licu, te i do pojave akni, kao i opadanja kose na temenu. Takođe, može doći i do promene u pigmentaciji kože, odnosno do pojave tamnih fleka u pregibima kože vrata, pazuha i prepona.

Gojaznost

Policistične jajnike može izazvati neuravnoteženost nivoa hormona koja umanjuje delovanje insulina, usporava metabolizam i izaziva želju za unošenjem šećera i ugljenih hidrata zbog čega posledično dolazi do gojaznosti, i to naročito u predelu stomaka. Čak 60 odsto žena sa ovim sindromom ima poremećaj telesne težine.

Neplodnost

Nemogućnost ostajanja u drugom stanju može biti jedan od prvih znakova PCOS zbog kojih se pacijentkinja obraća lekaru. Brojne studije pokazale su da gubitak svega 10 do 15 odsto telesne težine poboljšava funkciju jajnika i dovodi do pojave ovulacije i pojave redovnih menstruacija što olakšava spontanu trudnoću. Upravo zato, obolelim ženama koje žele da ostanu u drugom stanju, savetuje se konzumiranje obilnog doručka i malih obroka za večeru što reguliše nivo insulina, ali i višak kilograma.

Alternativno lečenje

Alternativne metode lečenja podrazumevaju zdravu ishranu i promene loših životnih navika. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate osnovnim masnim kiselinama, proteinima, i fitoestrogenom. U dnevnu ishranu potrebno je uključiti puno žitarica, voća i povrća, proteina, i kontrolisati unos ugljenih hidrata i masti. Neophodno je umereno unositi kalorije i duže žvakati hranu.

Uz mršavljenje važni su i drugi faktori načina života kao što je fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola, te usvajanje zdravog načina života. Obavezno doručkovati kako bi se metabolizam aktivirao, piti puno tečnosti i redovno se rekreirati. Opustiti se i pronaći način kako se osloboditi stresa koji utiče na nivo hormona u organizmu. Ukoliko je potrebno, za smanjenje stresa otići i na psihoterapije.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još