VAŽAN JE BALANS: Da li unos proteina može da utiče na kilažu?

Poznato je da protein daje duži osećaj sitosti, te sprečava prejedanje. Usporava apsorpciju šečera, zbog čega smanjuje potrebu za slatkišima i dodatno utiče na rast mišića.

Ipak, nedavne studije su pokazale da postoji druga strana proteinske ishrane, a koja se odnosi na preveliki unos proteina.

Pre nekoliko godina, jedna studija je pokazala da odrasli čija se ishrana zasnivala na više od 20 odsto proteina dobili su povećanje telesne mase - 10 odsto od svoje težine tela. Uporedo, prevelik unos proteina je povećao rzik nastanka srčanih bolesti i povišenog nivoa holesterola.

- Suvišne kalorije koje dobijete iz prevelike doze proteina, vaše telo može da pretvori u masti. Sve što je suvišno može biti loše po vaše zadravlje, pa je najbolje da se držite balansirane ishrane - kazala je Alisa Buns iz njujorške bolnice za "Popšugar".

Alisa objašnjava da je važno odrediti gornju granicu unosa, tako što ćete proveravati unos namirnica tokom dana.

- Za gubljenje težine je bolje da imate piletinu ili ribu za večeru, nego namirnice koje sadrže mnogo ugljenih hidrata i masti. Samo budite sigurni da na vašem stolu bude zastupljena raznovrsna hrana - iz svih grupa namirnica i da ne unosite previše kalorija - istakla je.

U razgovoru je otkrila da oni koji žele da smršaju na zdrav način treba da se okrenu proteinu. Samo zapamtite da na vašem stolu treba da se nađu i druge grupe namirnice. Napravite proteinski smuti, jedite losos ili crveno meso, pijte mleko, ali u svoju ishranu uvedite dovoljno ugljenih hidrata i skroba.

Bilo da želite da dobijete mišičnu masu ili gubite kilograme, važno je da se držite balansirane ishrane. Previše ili premalo nečega može biti loše po vaše zdravlje.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još