ŠOKANTNA UPOZORENJA NAUČNIKA O KAFI: Jedna zemlja će je proglasiti kancerogenom!

Različita istraživanja o kafi pokazala su različite rezultate - od toga da mnogima najdraži napitak ima gomilu koristi za zdravlje do potpuno suprotnih zaključaka. Kalifornija je još davne 1986. uvela zakon da svake godine mora da se objavi lista novopronađenih hemikalija koje uzrokuju rak, urođene defekte ili štetu za reproduktivno zdravlje.

U poslednjih 30 godina, ta lista se proširila na čak 900 hemikalija, uključujući akrilamid.

Oslobađa se termičkom obradom

Akrilamid je nusprodukt nekih namirnica kada se kuvaju metodama koje zahtevaju vrlo visoku temperaturu, kao što je prženje ili pečenje, prema Američkoj organizaciji za hranu i lekove. Istraživanja su pokazala naročito visok nivo akrilamida u prženim krompirovim proizvodima, uključujući pomfrit i čips.

Hemijska materija se takođe oslobađa prženjem zrna kafe, zbog čega Američko društvo za istraživanje raka savetuje ljudima da smanje unos kafe, kao i žitarica i krompirovih proizvoda.

Akrilamid je doprineo klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije da kafu odredi kao kancerogenu pre više od 25 godina. Međutim, 2016. godine međunarodna agencija je ublažila upozorenja protiv tog napitka, a umesto toga sugerisala da su sva "vrlo vruća" pića kancerogena.

Sada je kalifornijski sud, a ne zdravstvena organizacija, odredio utvrđivanje rizika kafe. Inače, akrilamid se pretvara u jedinjenje koje može da ošteti i uzrokuje mutacije u DNK-u, povećavajući rizik od raka u eksperimentima na životinjama, saopštio je Nacionalni institut za istraživanje raka.

Nedostaje dokaza

Međutim, "veliki broj epidemioloških istraživanja na ljudima nisu pronašla nikakav dosledan dokaz da je izloženost akrilamidu u hrani povezana s bilo kojom vrstom raka", stoji na stranici Instituta.

Ipak, to nije zaustavilo nadležne u Kaliforniji da kafu ipak proglase kancerogenom, na razočaranje mnogih ljudi. Potrebno je sprovesti dodatna istraživanja da bi se ova pretpostavka kalifornijskih stručnjaka eventualno mogla dokazati, piše "Dejli mejl".

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još