U PARU JE LAKŠE: Partnerova dijeta utiče i na vaš gubitak kilograma

Biti u vezi sa nekim ko pokušava da smrša, bilo putem vežbanja u teretani ili promenom ishrane, može vam pomoći da smršate više od kilogram i po za šest meseci, otkrila je studija.

Kada jedan od partnera počne da se hrani zdravije i vodi računa o težini, druga strana takođe počinje da oseća benefite promene životnog stila.

Istraživači sa Univerziteta Konektikat pratili su proces mršavljenja 130 parova tokom šest meseci, u kome je samo jedna osoba imala strategiju za gubljenje kilograma. Njihovi partneri su mršavili u isto vreme, gubeći oko tri odsto od ukupne telesne težine.

Glavni autor studije psiholog Ejmi Horin, objasnila je ovu povezanost.

- Menjanje svojih navika u ishrani i vežbanju utiče i na druge ljude oko nas, što može da bude i na pozitivni i negativni način. Sa pozitivne strane, supruge mogu da oponašaju ponašanje svog partnera i pridruže im se u brojenju kalorija, merenju svoje težine češće i konzumacije zdravije hrane - istakla je profesorka.

Oko trećina partnera u studiji je izgubila suvišne kilograme posle šest meseci, uprkos tome što nisu aktivno mršavili.

Prosečno gubljenje kilograma je tri odsto od ukupne telesne mase, a stručnjaci smatraju da su to značajne koristi za zdravlje.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još