DECA DEVEDESETIH: Šta je politika? 100 tačnih i netačnih izjava

Nastala kao rezultat multidisciplinarnog istraživanja društveno-političkih dešavanja u Srbiji i regionu u poslednjih trideset godina, publikacija se, kroz razgovor sa mladim ljudima bavi preispitivanjem stavova i stereotipa koje oni prihvataju. Odabranih 100 floskula, obrađene su od strane stručnjaka u ovom malom priručniku za razumevanje političkog nasleđa, koji je ujedno i kratki uvod u razumevanje naše istorije, ali i aktuelnog stanja u društvu.

Primer: Posao možeš da dobiješ samo preko veze.

Delimično tačno, ali je to sistem koji će se sam urušiti. Da li u svojoj firmi želite samo one koji su došli preko veze, političke ili neke druge, bez garancije da ima bilo kakve kvalitete? Siguran sam da to ne biste nikada uradili ukoliko želite da vodite uspešnu firmu. Kroz iste naočare posmatrajte i državu, kao sistem koji se unapređuje, procenjuje kapacitete onih koji rade u tom sistemu, tako ih birajući, unapređujući, ali dajući podjednake šanse svima.

Uz publikaciju, Hartefakt je kreirao i serijal "Deca devedesetih", koji se emituje na Remarkerovom portalu (www.remarker.media) svakog petka. Ove sadržaje kreirala je mlada generacija, preispitujući sopstvene potrebe, razumevanje savremene istorije, post-petooktobarski kontekst i skoro dvadeset godina tranzicije, kritički pristupajući temama u potrazi za ličnim i kolektivnim političkim identitetom.

Publikacija je dostupna za preuzimanje na sajtu Hartefakta

Projekat je nastao uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Autor: Nadlanu
Foto: heartefact.org

Pogledajte još