Otkriveni organizatori i izvršioci napada

MOSKVA, 13. aprila 2010. (Beta) - Šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov saopštio je u utorak da su otkriveni izvršioci i organizatori kao i pomagači u terorističkim napadima u moskovskom metrou krajem marta, kada je poginulo više od 40 ljudi a više od 100 ranjeno.

Na sednici Nacionalnog antiterorističkog komiteta čiji je takođe šef, Bortnikov je kazao da su otkriveni i organizatori i počinioci terorističkog napada u dagestanskom gradu Kizljaru 31. marta kada je poginulo 12, a ranjeno 27 osoba. Naveo je da je likvidirano 26 članova terorističke grupe koja je izvršila napad na voz Nevski ekspres u novembru prošle godine, a da je 14 uhapšeno.

Po njegovim rečima, uhapšeni i ubijeni su povezani sa više od 50 terorističkih napada protiv pripadnika bezbednosnih službi. Samo nekoliko dana posle napada u moskovskom metrou, Bortnikov je izvestio predsednika Dmitrija Medvedeva da su ličnosti organizatora napada ustanovljeni i da je uhapšeno niz osoba. To je potom potvrdio i njegov zamenik Sergej Smirnov. Imena mogućih organizatora i uhapšenih, međutim, nisu saopštena.

Pogledajte još