RAZMIŠLJATE O PREVARI: Da li znate šta vas čeka posle "izleta"?

Dobro, nije teško kao kada treba da se popnete na najviši planinski vrh ili da rodite dete. Ali, ljubavni odnosi mogu da budu vrlo naporni. I često dođete u iskušenje i pomislite na prevaru, kratak predah od stvarnosti i beg? U teoriji zvuči jednostavno, a šta prevara sa sobom zaista nosi?

- Studije su zaista raznovrsne, ali u proseku jedna od pet osoba imaće nešto van veze. Da li je u pitanju flert ili lagana predigra, to je sad već pitanje granica. O prevari svako imaju različito mišljenje, ali pojedinci tačno znaju koje stvari su zabranjene u njihovom odnosu - kaže za britanski "Metro" ljubavni ekspert Džejms Pris.

Pris kaže da prevaru treba da posmatramo kao činjenje nečega za šta pouzdano znamo da će povrediti partnera. I bez obzira što se često "vadimo" na okolnosti, slabosti prevara je uvek stvar odluke.

Ona se ne dešava tek tako, već sa jasnom namerom i voljom. I što je zanimljivo, zima je često doba godine u kome se partneri "odlučuju" na prevaru.

- Hladno je, vreme teče sporije, razmišljate o vašoj vezi. Prilike uvek postoje i često iz dosade se pokreću neki događaji. Ali, treba razmisliti. Čemu to ako svoju vezu ne cenite. Zar nije lakše da iz nje slobodno i razumno samo izađete? Ako postoji nešto u odnosu što vam smeta, zašto se jednostavno ne oslobodite. Tu dolazimo do tačke uzbuđenja. Nije "prevarantu" obično samo stalo do te druge osobe, nego do izazova - navodi Pris ističući da najčešće varaju muškarci i žene srednjeg doba. Njegovi saveti usmereni su da ipak dobro razmislite pre nego se opredelite da pređete granicu vernosti.

Druga perspektiva

Stavite se u "kožu" svog partnera. Osim ako nemate bolestan, neprirodan ili nasilan odnos, zašto biste tražili nešto drugo, bolje. Pored sebe već imate nekoga ko sigurno misli da ste vredni, zgodni, poželjni... Sve što želite da neko misli o vama. Zašto vam je odjednom stalo do još nečijeg mišljenja?

- Prevara uništava i mentalno i emotivno osobu koju prevarite. Često je nemoguće nastaviti da budete sa nekim za koga znate da vas je namerno povredio, izdao ili izneverio - kaže psiholog Helen Fermont.

Posledice

Prevara ide pod ruku sa krivicom.

- Krivica razdire. Koliko god da mislite da možete da se nosite sa njom, ona svakoga uništava. To je neprolazan osećaj. Često ljudi ne izdrže, priznaju, a posle priznanja odnos je trajno narušen. Poverenje je izgubljeno i potrebno je mnogo vremena i truda da bi se ono delimično vratilo. Stvari posle priznanja nikada nisu iste - objašnjava Pris.

Nepotrebno uzbuđenje

Andrea Penington, autor knjige"The Orgasm Prescription for Women" kaže:

- Probajte da ronite, iskačete iz aviona padobranom ako vam je potrebno uzbuđenje i ako ste adrenalinski zavisnik. Prevara ne treba da vam ubrzava puls, jer je to jedna druga vrsta ponašanja koja može da odvede u pogrešnom smeru. Možete mnogo da izgubite.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.