Hudini - mađioničar, opsenar ili špijun?

Da li je najčuveniji svetski mađioničar i iluzionista Hari Hudini bio britanski i američki špijun koji je ovim zemljama učinio neke ključne usluge? Pisac Vilijam Kaluš misli da jeste. To je teza njegove knjige "Hudinijev tajni život", u kojoj tvrdi da je Hudini, za račun britanske i američke vlade, držao na oku prilike u Nemačkoj i Rusiji.

Hari Hudini je početkom 20. veka bio zabavljačka superzvezda sa obe strane Atlantika. Njegovi mađioničarski i iluzionistički trikovi, a pre svega sposobnost da se izvuče iz lanaca, zatvorenih sanduka i ludačkih košulja, porinut u vodu ili okačen naglavačke, oduševljavali su publiku širom Evrope i Amerike.

Biografija i dnevnici

Ako je verovati novoj biografiji, Hudini je između nastupa nalazio vremena i za - špijuniranje! A šta je to Hudini učinio za britansku obaveštajnu službu? Vilijam Kaluš je svoja saznanja izneo za nekoliko britanskih tabloida.

"Pomagao je kao dobrovoljac, na amaterskoj osnovi, specijalnom ogranku Skotland jarda koji je, pre nastanka obaveštajne službe MI5, bio telo koje se bavilo špijunažom. Čim je 1900. prvi put došao u Britaniju, vrbovao ga je Vilijam Melvil koji je posle postao prvi šef MI5. Hudini je tada, posle svega nekoliko nastupa u londonskom pozorištu "Alhambra", smesta otišao u Nemačku, odakle je Melvilu povremeno javljao šta se tamo dešava", tvrdi Kaluš.

On takođe tvrdi da je Hudini bio višestruko zanimljiv britanskim obaveštajcima.

"Osoba poput Hudinija mogla je nesmetano da putuje u kontinentalnu Evropu i da sa sobom nosi raznorazne čudne stvarčice. Imao je, na primer, dozvolu da nosi kalauze i za Rusiju i za Nemačku. Razumeo je šifre, znao je kako da čuva tajnu, imao je pristup čak i zatvorima. Sve je to bilo vrlo zanimljivo čoveku kakav je bio Vilijam Melvil", tvrdi Kaluš.

Svoje zaključke o Hudinijevim špijunskim aktivnostima Vilijam Kaluš je izvukao iz nagoveštaja koje je našao u Hudinijevim dnevnicima, ali i u beleškama Vilijama Melvila.

Hudinijevi dnevnici i pojedini istorijski dokumenti takođe su ga naveli na zaključak da je slavni opsenar sarađivao i sa američkim obaveštajnim establišmentom.

Hudini bi se slatko nasmejao

Brajan Vord, scenarista filma o Hudinijevom životu, ne dovodi u pitanje ozbiljnost istraživačkog rada Vilijama Kaluša, ali ističe da je Hudini bio majstor iluzije.

"Mislim da bi se sam Hudini slatko nasmejao kada bi čuo za ovo novo akademsko delo jer daje doprinos mitu koji je sam izgradio. Hudini je za života umeo fantastično da se reklamira. Menjao je životne činjenice da bi ih uklopio u legendu koju je sam stvorio, i siguran sam da bi bio presrećan kada bi saznao da je razotkriven kao špijun ne jedne, nego dve vlade", kaže Brajan Vord.
(FoNet)
MANČESTER, 14. april 2010.

Pogledajte još