Zvezda osudila incident i pozvala na hapšenje kriminalaca

BEOGRAD, 15. aprila 2010. (Beta) - Uprava Crvene zvezde najoštrije je osudila ranjavanje navijača na stadionu tog fudbalskog kluba i za sada nepoznatog napadača nazvala kriminalcem kome je mesto u zatvoru.

"Nadamo se da će tu osobu policija pronaći i uhapsiti, kao i da će odgovarati za zločin koji je počinila", ističe se u današnjem saopštenju Zvezde i dodaje da se klub ograđuje od incidenta.

Čelnici Zvezde su naglasili da su učinili sve što nalažu Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Zakon o okupljanju građana, kao i Pravilnik Fudbalskog saveza Srbije o bezbednosti i sigurnosti na fudbalskim utakmicama.

Uzrok tragedije, odnosno ranjavanje 21-godišnjeg navijača hicem iz vatrenog oružja, prema saopštenju Zvezde je taj što zakonski propisi nisu dovoljno jasni, odnosno što "redari nemaju pravo da vrše pretres gledalaca koji ulaze na stadion, već samo njihov pregled".

"Postojeci propisi zabranjuju redarima da 'prilikom pregleda preuzimaju bilo kakve ingerencije i ovlašćenja izvršne vlasti odnosno MUP-a', sto rezultate njihovog rada dovodi u pitanje", dodaje se u saopštenju.

Crveno-beli su zato pozvali na promenu zakonskih propisa kojim bi se redarima dala veća ovlašćenja ili bi pregled i pretres vršila službena lica.

"Crvena zvezda smatra da je neophodno da nadležno ministarstvo, sportski savezi, klubovi, kao i MUP Srbije zajednički pokrenu inicijativu za izmenu zakonskih propisa kako bi se omogućila potpuna bezbednost posetilaca sportskih priredbi", ističe se.

Zvezda u saopštenju navodi da je na obezbeđenju sinoćnje utakmice bio angažovan 251 redar, što je više od uobičajene prakse po kojoj redarska služba čini jedan odsto od ukupnog broja posetilaca. Meč Zvezde i OFK-a u polufinalu Kupa pratilo je 10.774 gledalaca.

Klub je, prema saopštenju, imao i dva sastanka sa predstavnicima MUP-a Srbije, koji nisu imali primedbe na preduzete bezbednosne mere.

"Redarska služba je po nalogu kluba 24 sata pre održavanja utakmice obezbeđivala zaključan stadion kako bi se sprečio neovlašćeni ulazak lica ili unošenje nedozvoljenih predmeta na tribine", navodi se u saopštenju.

"Ekipa za protivdiverzionu zaštitu Policijske uprave za grad Beograd, sa specijalno obučenim službenim psima za otkrivanje eksploziva i oružja, izvršila je pregled tribina stadiona dva puta - dan pre utakmice, kao i neposredno pred sam početak utakmice, i tom prilikom je konstatovano da je sve u redu", dodaje se.

Angažovano je bilo i sanitetsko obezbeđenje, u organizaciju meča bile su uključene i Elektrodistribucija, vatrogasne i komunalne službe, a oformljen je i štab bezbednosti koji su činili šef policijskih snaga na stadionu, delegat utakmice i predstavnici oba kluba, medicinske, redarske i vatrogasne službe.

"Ovakav pristup organizaciji utakmice omogućio je da se, kada se nesreća već desila, povređenima pruži brza i adekvatna medicinska pomoć, kao i da odmah budu preveženi do nadležne medicinske ustanove. O svemu navedenom, Crvena zvezda ima pisane dokaze i kompletnu dokumentaciju", ističe se u saopštenju.

Zvezda je najavila i nova ulaganja u stadion radi veće bezbednosti posetilaca.

"Tragedija koja se juče dogodila obezvređuje sve pozitivno što je naš klub učinio ove sezone na vraćanju publike na stadione... Ovaj bezumni čin pojedinca koji ruši sve što smo postigli neće nas obeshrabriti da, kao i do sada, promovišemo fudbal, sport i porodice na stadionu", naglašava se u saopštenju rukovodstva Zvezde.

Pogledajte još