Zvezda postavlja kontradiverziona vrata

BEOGRAD, 16. aprila 2010. (Beta) - Fudbalski klub Crvena zvezda kupio je sedam mobilnih kontradiverzionih vrata za otkrivanje metala (KD), koja će u roku od 40 dana postaviti na ulaze na stadion, a tokom leta njima će biti pokriveni svi ulazi na Marakani.

Poslovni direktor Crvene zvezde Djordje Stefanović rekao je danas da se uprava kluba odlučila na taj korak kako bi dodatno obezbedila
svoje navijače.

On je istakao da incident na utakmici protiv OFK Beograda, kada je na severnoj tribini Marakane navijač ranjen iz vatrenog oružja, obezvredjuje sve pozitivno što je klub uradio na vraćanju publike na stadion.

"Incident na Kup utakmici nas je primorao da ubrzamo stvari koje smo planirali da uradimo na jesen. Kupili smo sedam KD vrata i 20 ručnih metal detektora. U roku od 40 dana postavićemo mobilna KD vrata na ulaze na stadion, a njima će do leta i kvalifikacija za evropsko takmičenje biti pokriveni svi ulazi za koje bezbednosne strukture ocene da je potrebno", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

On je rekao da će ceo sistem koštati 100.000 evra, ali da je to "mala vrednost u odnosu na ljudski život".

Stefanović je istakao da Zvezda prihvata odgovornost za incident, ali da je učinla sve što zakon nalaže i da je angažovala "jednu od najboljih i najkvalitetnijih službi za obezbedjenje i osiguranje stadiona".

"Ti ljudi su veliki profesionalci i posle istrage videćemo da li je došlo do individualne greške nekog od njih", rekao je.

Poslovni direktor crveno-belih ocenio je da su većina Zvezdinih navijača pravi navijači i da niko ne želi kriminalce na stadionu.

"Prema nasilju imamo nultu toleranciju, 99,9 osto naših navijača su pravi navijači, a ne osobe poput one koja je napravila taj incident.
Crvena zvezda nije organ sile i nema obaveštenja a ni fizičku moć da spreči takvim ljudima ulazak na stadion. Ako imaju dosije, što
nisu uhapšeni, jer da jesu ne bi ni ušli na stadion", rekao je on.

"U interesu fudbala je da se otkrije šta se desilo. Niko ne želi kriminalce na stadionu. Zvezda ima najbrojniju armiju navijača, ali da li trebamo da znamo dosijee naših tri miliona navijača", zapitao se on.

Stefanović je istakao da redarske službe nemaju pravo da pretresaju navijače, već samo da ih pregledaju, a da policija ispred stadiona
asistira ako neko odbije pregled pri ulasku na stadion.

On je rekao da je komesar za bezbednost Stevo Pavlović u ime kluba dao iskaz u policiji i da misli da je utvrdjeno da je Zvezda uradila i
više nego što je zakon obavezuje.

"Nismo razgovarali sa navijačma jer je istraga u toku. Nemamo šta da krijemo. Ne želim da spekulišem o ishodu istrage. Želimo da
minimalizujemo mogućnost da se ovako nešto ponovi. Ako ne bude takvih incidenata znači da smo iz ovoga nešto naučili", dodao je.

Stefanović je rekao da suspenzija stadiona trajati dok se na završi istraga i da će Zvezda, najverovatnije igrati na Marakani, ali bez
publike.

Iz Zvezde su poručili i da "bezumni čin" neće sprečiti i obeshrabriti klub da promoviše fudbal, sport i porodice na stadionu.

Pogledajte još