A za Dan mladosti - Plavi voz!

Premijera filma Janka Baljka „Plavi voz", inspirisane fenomenom Dana mladosti i kulta Titove ličnosti, planirana je u okviru šire manifestacije ORA 2010 -  „Omladinske radne akcije“ koja će se održati od 21. do 25. maja, na otvorenom prostoru ispred Muzeja "25. maj". 

„Plavi voz“ govori o generaciji maturanata iz 1980. godine - učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, koju Titova smrt zadesi u trenutku izbora za školsku mis. To je netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom, jer se radnja dešava u sedam dana žalosti zbog Titove smrti, kada je bilo nepristojno biti srećan, a naročito biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci .
Glavne uloge: igraju Sanja Popović i Ljubomir Bulajić, a zapažene role ostvarili su mladi, neafirmisani glumci Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić, Suzana Lukić, Tinja Došen, Jelena Bosanac, Aleksandar Jovanović, Vladan Milić i Sani Meha. 
Tu su i filmske zvezde: Lena Bogdanović u ulozi direktorke škole, Nebojša Milovanović kao profesor marksizma, Aleksandar Đurica u ulozi policijskog inspektora i glumačka legenda Goran Sultanović kao pukovnik Krsmanović.

Baljak, proslavljen dokumentarcem „Vidimo se u čitulji“, objašnjava da je ovaj film „ostvarenje njegovog petnaestogodišnjeg sna",  i da se "ne radi ni o kakvom namenskom ili jugonostalgičarskom filmu, već o jednoj komercijalnoj komediji sa mozgom“.

Glavna pesma u „Plavom vozu“ je „Kad si mlad“ grupe Film, kojoj je to bio prvi singl, u zoru rađanja jugoslovenskog „novog vala“. 

Oostatak manifestacije ORA obuhvatiće projekcije dokumentarnih filmova o Titu, Danu mladosti i putovanjima Plavim vozom, izložbu audio-vizuelnih instalacija i fotografija o fenomenu ORA, panel debatu o Titovoj Jugoslaviji, kao i koncerte niza rok grupa. 

Tekst: Katarina Milovanović

Pogledajte još