UNICEF UPOZORAVA: U Srbiji je sve manje dece i tu nije kraj zabrinjavajućim vestima

Ove zabrinjavajuće podatke izneo je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo. Prema njegovim rečima, pad broja stanovnika od čak 23 odsto u odnosu na podatke iz popisa stanovništva 2011. je dramatičan, kao i to da će radna snaga znatno ostariti.

- Radna snaga će se smanjiti 21 odsto do 2041. godine. Srbija se već neko vreme suočava sa negativnim demografskim trendovima. Radna snaga koja je oskudni resurs brzo se smanjuje - rekao je Sen Lo.

On upozorava da nijedna zemlja neće moći da se takmiči u ekonomiji ako ne uloži mnogo više i efikasnije u svoje ljude, posebno u decu.

- Ljudski kapital nove generacije se gradi kroz strateška ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu - istakao je Sen Lo na panelu "Fokus na ljudima - zdrava ekonomija", na nedavno završenom Kopaonik biznis forumu. Direktor Unicefa naveo je i da je u Srbiji 30 odsto učenika od 15 godina i dalje funkcionalno nepismeno, iako Srbija ulaže znatna sredstva u obrazovanje dece.

- Svako dete koje napušta obrazovanje bez sticanja diplome srednje škole državu košta između 40.000 i 70.000 evra jer gubi prihod od poreza i mora više da ulaže u socijalna davanja. Kumulativni godišnji gubitak BDP-a, koji proizilazi iz činjenice da Srbija ima 1,8 miliona ljudi bez srednje škole, iznosi od 4,5 do 7,5 odsto BDP-a - naglasio je Sen Lo.

Na panelu je navedeno da se prema indeksu "Global Human Capital 2017" Srbija nalazi na 60. mestu od 130 zemalja prema tome koliko kvalitetno i efikasno razvija svoj ljudski kapital.

Predstavnici Unicefa pozvali su sve aktere u društvu da zajedno rade na stvaranju uslova koji će omogućiti da deca i mladi doprinesu dugoročnom održivom razvoju.

- Poslovni sektor prepoznao je važnost ulaganju u decu, a inicijativa "Digitalna Srbija" je dobar primer kako se stvaraju šanse. Kroz partnerstva sa Telenorom, Nordeusom, GSK-om, Vojvođanskom bankom, VodaVodom, Telekomom i EPS-om, i uz podršku više od 22.000 pojedinačnih donatora, Unicef pomaže da svako dete i njihove porodice imaju pristup kvalitetnim uslugama. Radimo da svako dete bude zaštićeno od nasilja i iskorišćavanja, da se školuje, živi u sigurnom i čistom okruženju i ima jednake šanse - kaže Sen Lo.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još