Nabujali Ibar ugrožava bunare s pijaćom vodom

KRALJEVO, 20. aprila 2010. (Beta) - Zbog obilnih padavina tokom poslednja dva dana nabujali Ibar poplavio je sedam od ukupno 15 bunara koji služe za snabdevanje pijaćom vodom, rečeno je u utorak agenciji Beta.

Poplavljeno je šest bunara u Žičkom i jedan u Konarevskom polju, zbog čega su oni isključeni iz sistema. "Za sada vodosnabdevanje u Kraljevu nije ugroženo, jer ostali kapaciteti rade normalno. Sedam bunara je isključeno preventivno", rekao je rukovodilac Službe za snabdevanje vodom Srećko Nestorović.

Voda u bunare u Žičkom polju prodire zbog nepostojanja zaštitnih bedema koji nisu izgrađeni, jer imovinsko pravni sporovi sa vlasnicima njiva u tom priobalnom delu Ibra traju godinama.

Zbog nadošlog Ibra podignut je i nivo podzemnih voda, usled čega je u naselju Ribnica poplavljeno dvadesetak kuća. Najugroženijim porodicama iseljenim iz svojih domova gradska uprava je obezbedila privremeni smeštaj. Svih sedam interventnih ekipa Policijske uprave Kraljevo danas se nalazi na terenu, pokušavajući da iz poplavljenih kuća i dvorišta ispumpaju vodu.

Pogledajte još