Otvaranje Mićinih i Verinih dana u Loznici

LOZNICA, 10. juni 2007. (Beta) - Tradicionalna kulturna manifestacija "Mićini i Verini dani" počeće sutra u Loznici otvaranjem izložbe slika Milana Konjevića iz fonda Galerije tog poznatog slikara u Somboru.

Izložbu će u legatu Miće Popovića i Vere Božičković-Popović u 19 sati otvoriti direktorka Galerije, Irma Lang.

U utorak od 12 sati održaće se promocija šestog broja časopisa za kulturnu istoriju Jadra "Prizor", dok će u četvrtak u Kulturnom centru Srbije u Parizu biti otvorena izložba slika Miće Popovića pod nazivom "Portreti i prizori", koju čine odabrane slike iz lozničke stalne postavke i porodične kolekcije Popović.

Manifestacija "Mićini i Verini dani" posvećena je umetničkom delu supružnika Miće Popovića i Vere Božičković-Popović, kao i delima njihovih prijatelja.

Manifestacija "Mićini i Verini dani" prvi put je održana 2001. godine i vezana je za dan rođenja Miće Popovića, a u okviru te manifestacije prethodnih godina prikazani su različiti likovni, pozorišni i filmski programi.

Popović, rođeni Lozničanin, proglašen je za prvog počasnog građanina Loznice 1989. godine, kada je u tom gradu otvorena Stalna postavka slika Miće Popovića, a tri godine kasnije tom legatu pridružene su i slike njegove supruge Vere Božičković-Popović.

Organizator manifestacije je Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici.

Pogledajte još