Smena na tabeli Superlige

Fudbaleri Crvene zvezde u utakmici 25. kola domaćeg prvenstva počeli su da odrađuju kaznu i meč sa Javorom odigrali su bez publike na svom stadionu. Ovaj „igrač manje“ možda je bio i ključni nedostatak "crveno-belih" u porazu od 1:0, što ih je skinulo sa trona, gde ih je zamenio večiti tival, Partizan. 

Junak meča bio je Nikitović, koji je radost Ivanjičanima doneo u 40. minutu, a nervoza u redovima domaćina najbolje se ogledala kroz žute kartone koje su dobili. Opomene pred isključenje zaradili su Stamenković, Ignjatijević, Ninkov i Đorđević. Isti broj opomena zaradili su i gosti,a kod njih su „požuteli: Cvetković, Stanisavljević, Račić i Kahriman.
Drugo opravdanje za poraz Zvezdaši mogu da traže i u izostanku Nikole Lazetića, koji je pauzirao zbog parnih kartona. 

Tener Dostanić je nakon meča rekao kako je očajno izdanje u prvom poluvremenu najviše uticalo na rezultat:
- Prvih 45 minuta su bili zaista sramni. Nismo dobijali duele i nismo bili agresivni, a to je ono što nas uvek krasi. Dogovori iz svlačionice nisu ispoštovani, iako sam nagovestio da ćemo igrati protiv jako dobrog protivnika. Za titulu se igra drugačije i kada ste najbolji morate da ginete na terenu svih 90 minuta. U drugom poluvremenu smo se trgli, napravili dosta šansi, ali mislim da je Javor bio srećnija ekipa. 

Na pitanje šta u redovima njegovog tima nije funkcionisalo, Dostanić kaže:
- Dosta toga nije funkcionisalo. Igrali smo sporije u veznom redu, a napadači nisu bili skoncentrisani u odlučujućim momentima. Možda je to bio i neki pritisak, ali sa druge strane moram da kažem da smo napravili dosta šansi, ali da smo morali da budemo agresivniji ispred gola. Tu je bila najveća greška. 

Ko je najveći krivac za poraz?
- Kada ste na čelu kluba koji je prvi na tabeli svesno preuzimate odgovornost. Trenutni cilj je da zaštitimo igrače, jer to su isti igrači koji su do pre sedam dana bili sjani i oni su prednost koju smo imali i napravili. Sada smo prokockali razliku na tabeli za samo pet dana, ali mislim da nije još sve izgubljeno. Na nama je da prihvatimo odgovornost i da istrajemo do kraja. Sada moramo sve da učinimo da psihološki podignemo igrače. 

O tome da li su se igrači predali i da li on sada razmišlja o odlasku, Dostanić dodaje:
- Nikako! Kada sam došao u klub bio sam svestan svoje odgovornosti. Iako ja nisam spremao ovu ekipu, ne tražim sada alibi. Mislim da su ovi igrači mnogo puta do sada pokazali da imaju karakter , ali u poslednja dva meča kao da nisu ličili na sebe. Ipak, to su igrači koji su ostavili srce na terenu i svesni smo da imamo još pet utakmica do kraja, tako da je sve moguće. U borbi smo za Kup, takođe i za šampionat i sigurno je da se nećemo lako predati. 

Dostanić je istakao i kako je Zvezda u poslednje vreme igrala dosta ofanzivno, ali da se ideja ne sme uvek svesti na isto. Cilj je da kolektiv funkcioniše i u tom slučaju koja god formacija da je prisutna rezultati treba da proizilaze iz jedinstvene igre tima. 

Naredno kolo Zvezda igra u Kuli protiv Hajduka, a novi problem mogu predstavljati povrede Vilotića i Ninkova. Partizan u 26. Kolu dočekuje Metalac na svom stadionu. 

Katarina Stojković

Pogledajte još