PREPORUKA NEDELJE: Tatjana Kecman - serija, film, knjiga, predstava, recept

Svojom pojavom zainteresovala je publiku da se zapita ko je, u stvari, plavokosa Branka koja tumači penzionisanu saradnicu pokojnog Mileta, mirno živi van grada uzgajajući svinje, sve dok ne budu ugroženi oni koje najviše voli, a to je u prvom redu inspektor Aleksandar Jakovljević, koga tumači Vuk Kostić.

Malo njih zna da je prvu ulogu ostvarila sa samo sedam godina u filmu i TV seriji Soje Jovanović "Osma ofanziva". Nakon završene glunačke akademije, ostvarila je manje epizode u Kustinom "Podzemlju" i filmu "Sizif", da bi nakon toga, do serije "Ubice 2", Tatjana uglavnom bila prisutna u teatru.

Deset godina angažovana je u KPGT-u gde je ostvarila značajne uloge. Na sceni "Kulta" u Beogradu predstavila je prvi autorski projekat "Prekobrojna" i nakon toga ostvaruje više projekata: "Suteren", "Kentaur", "Ludilo udvoje", "Iza scene", "10:1", "Više sreće ovaj put", "A gde su kokoške?", a trenutno je ljubitelji pozorišta mogu gledati u urnebesnoj komediji "Sirena i Viktorija" i "Ženskim poslima".

Našim čitaocima Tatjana otkriva koje jelo najviše voli da priprema i konzumira, koju knjigu bi trebalo obavezno pročitati, uz koji film se opustiti i odmoriti, kao i predstavu koju obavezno morate pogledati.

Foto: Promo

SERIJA

- "The Young Pope" Paola Sorentina, fantastična serija, pravo remek-delo koje me ostavilo bez daha. Zadivljujuća estetika, rafinirana, na momente začudna, ali do srži tačna priča o čoveku, njegovoj veri i neveri u Boga, moći, manipulaciji, unutrašnjim konfliktima...

www.imdb.com

Foto: Promo

FILM

- "Birdman", ostvarenje meksičkog reditelja Alehandra Injaritua, govori o glumcu koji odbija da četvrti put igra super heroja u ispraznom, ali veoma popularnom blokbasteru. Karijera mu se gasi i on pokušava da vrati popularnost režirajući, producirajući i glumeći glavnu ulogu u predstavi. Akcenat ove crne komedije je na današnjem, poremećenom sistemu vrednosti u kome za uspeh nije bitan kvalitet, već dobar marketing, bustovanje po društvenim mrežama, sposobnost samopromovisanja. Beskrajno duhovito i tragično.

www.imdb.com

Foto: Promo

KNJIGA

- "Komo" Srđana Valjarevića jedan je od onih romana koji ne možete da ispustite iz ruku, dok ne stignete do poslednje strane. Posle zavidite onima koji će tek da ga čitaju. Jednostavno - lepo!

www.delfi.rs

Foto: Promo

PREDSTAVA

- "U(s)meće življenja" je autorski projekat glumaca: Miloša Đorđevića, Milene Đorđević, Jova Maksića i Tatjane Kecman. Autentična, emotivna i iskrena komedija o mentalitetu podneblja u kome živimo. Protagonisti dele zajedničko dvorište, tačnije zajedničku deponiju. U večitom ratu zbog smeća u dvorištu, slepi od nezadovoljstva, nervoze, besa i umora, i jedni i drugi su spremni da izginu, kako bi dokazali da nisu dužni da čiste, jer "ovi preko puta" prljaju više!

www.czkd.org

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

RECEPT

Krem supa od dagnji i šafrana

Sastojci:

- 1,5kg svežih dagnji
- 600ml belog vina
- ½ veze svežeg peršuna
- 2 kašike ulja
- 2 praziluka (sitno iseckana)
- 2 štapića celera (sitno iseckana)
- 1 šargarepa (iseckana)
- 2 čena belog luka (iseckana)
- prstohvat (veliki) šafrana
- 600ml pavlake za kuvanje
- 3 paradajza (oljuštena, odstranjenih semenki i sitno iseckana)
- so
- biber
- 2 supene kašike vlašca sitno seckanog

Priprema

Oribati dagnje i počupati „brade“ (alge koje vire). U veliki tiganj staviti dagnje, vino i peršun. Poklopiti i kuvati, dok se ne otvore, uz povremeno mešanje. Baciti neotvorene školjke. Iznad veće posude procediti dagnje i sačuvati sos od kuvanja. Kad se dovoljno ohlade, izvaditi oko polovine dagnji iz školjke. Sve dagnje (i one u školjci i one bez) ostaviti sa strane. U velikom tiganju zagrejati ulje i dodati praziluk, celer, šargarepu i beli luk i kuvati oko 5 minuta, dok ne omekšaju. Sos od kuvanja dagnji procediti kroz fino sito (ili gazu) i dodati u tiganj. Kuvati na visokoj temperaturi 8-10 minuta dok se malo ne redukuje tačnost. Procediti (ponovo kroz sito ili gazu) u novi, čist tiganj, dodati šafran i kuvati još jedan minut. Dodati pavlaku i kuvati dok ne provri. Dobro začiniti, a zatim dodati školjke i paradajz i krčkati na laganoj vatri. Servirati u 4 supene činije i posuti vlašcem.

Tekst: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još