Stanišić i SDB Srbije bili umešani u sukobe

HAG, 23. aprila 2010. (Beta) - General u penziji Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović potvrdio je danas na suđenju Jovici Stanišiću pred Haškim tribunalom da su Stanišić i Služba državne bezbednosti Srbije bili umešani u rat u BiH.

Stanišić, koji je bio načelnik SDB Srbije, i njegov pomoćnik i prvi komandant crvenih beretki Franko Simatović-Frenki optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95 godine.

Tokom ispitivanja generala Milovanovića, koji je tokom rata bio načelnik Glavnog štaba VRS, tužilac Dermot Grum je kao dokaz o umešanosti optuženih i SDB Srbije predočio više izvoda iz dnevnika tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

General Milovanović izjavio je da mu je Stanišić, u februaru 1995, na sastanku u mestu Šamarice na Petrovoj Gori u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini preneo da bi on, Milovanović, trebalo da preuzme komandovanje operacijom Pauk u okolini Velike Kladuše.

"Pitao sam ga po čijoj odluci. Stanišić mi je odgovorio da je to odluka vrhovne komande RS i Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije... Na nekom papiru mi je olovkom pokazao ime Slobodana Miloševića, pretpostavljam da nije hteo da se čuje njegovo ime", ispričao je Milovanović. "Ja sam mu rekao da taj čovek meni ne komanduje, nego Ratko Mladić i, eventualno, ako on nije tu, Radovan Karadžić", dodao je on. Milovanović je ispričao da je odbio nalog koji mu je Stanišić preneo, uz obrazloženje da "ne želi da komanduje muslimanskom vojskom", odnosno Abdićevim snagama.

Pogledajte još