Otvoren vazduhoplovni Operativni centar u Zemunu

BEOGRAD, 27. aprila 2010. (Beta) - U Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu u utorak je otvoren operativni centar vredan 650.000 evra koji je opremila Kraljevina Danska.

Posle obilaska Centra, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je novinarima da će Centar omogućiti bezbedno nebo. Kako je naveo, u kratkom roku biće locirane letelice koje se izgube sa vidnog polja radara, a na osnovu prikupljenih podataka biće omogućeno spasavanje i prebacivanje ugroženih ljudi u vojne i civilne bolnice.

"Operativni centar, pre svega, ima vojnu upotrebu, ali biće i od koristi i civilnom vazduhoplovstvu", naglasio je Šutanovac. On je rekao i da je saradnja Srbije i Danske nabolja u oblasti odbrane, a uključuje razmenu iskustva i oficira. Ministar je najavio da će srpske letelice učestvovati na aeromitingu u Danskoj, kao što su danske učestvovale na aeromitingu u Srbiji.

General-major danske vojske Kurt Mosgard izrazio je nadu da će Centar omogućiti brže reagovanje u kriznim situacijama i naglasio da je bio impresioniran brzinom i profesionalnošću srpskih oficira koji su učestvovali u realizaciji projekta.

Pogledajte još