EPIDEMIJA JENJAVA: Drastično smanjen broj obolelih od morbila

Epidemija morbila jenjava, od početka aprila evidentirana su 253 nova slučaja zaraze, što je više nego upola manje nego u poslednjoj dekadi februara. Još se, međutim, pojavljuju nova žarišta, pre četiri dana u Prokuplju je prijavljena nova epidemija sa 10 obolelih.

Dosad je, prema zvaničnoj evidenciji Instituta za javno zdravlje Srbije, registrovano ukupno 4.613 obolelih, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, gde je u oktobru prošle godine i izbila epidemija morbila u kojoj je dosad bilo 13 žrtava.

U obolevanju se, kao što su epidemiolozi i projektovali, sa otopljavanjem registruje pad broja novih slučajeva. U poslednjih 10 dana februara imali smo 556 obolelih, u prvoj dekadi marta 354, a od početka ovog meseca se učestalost obolevanja dodatno smanjila. Na to, kažu epidemiolozi, osim toplog vremena, koje ne pogoduje širenju inače sezonskog virusa morbila, utiče i smanjena mogućnost širenja zaraze: virus je već “protutnjao” kroz sredine gde je bilo najviše nezaštićenih, a povećanim obuhvatom vakcinacije porastao je broj zaštićenih.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, broj vakcinisane dece uzrasta od godinu dana do 14 godina obaveznom MMR vakcinom na teritoriji Srbije dostigao je 94,3 odsto. Dostignuti obuhvat MMR vakcinom sada je znatno veći nego 2016. godine, kada smo bili na istorijskom minimumu sa svega 81 odsto vakcinisanih. Srbija je po obuhvatu MMR vakcinom sada gotovo nadomak donje granice od 95 odsto vakcinisanih, koja je uslov za kolektivni imunitet.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još